Jaworzański Pstrąg 2013 i Zbójnicka Majówka

Newsy

Jaworzański Pstrąg 2013 i Zbójnicka Majówka

15 kwietnia 2013

5 maja br. odbędzie się w Jaworze I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Jaworzański Pstrąg 2013″. Celem konkursu jest promowanie produktu regionalnego jakim jest Jaworzański pstrąg kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej – rybackiej – obszaru objętego działalnością LGR Bielska Kraina /Bestwina, Czechowice-Dziedzice, Jasienica, Jaworze oraz Wilamowice; wyłonienie sztandarowego produktu kulinarnego z pstrąga z terenu LGR Bielska Kraina; zebranie przepisów i receptur potraw z pstrąga, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji na temat potraw związanych z obszarem LGR Bielska Kraina; promocja zdrowej żywności, ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z pstrąga, z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem produktów regionalnych.

Patronat  merytoryczny: Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki. Organizatorem jest Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki wraz z Lokalną Grupą Rybacką Bielska Kraina.

Kontakt: Wiesław Wróblewski  tel.  607 79 15 20

 biuro@beskidzkiesmaki.pl      

 biuro@bielskakraina.pl

 wiecho.w@wp.pl

Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki i  Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim wraz  z  Karczmą Góralską  w Ustroniu  zaprasza również  na święto Kuchni Regionalnej  podczas II Zbójnickiej Majówki w dniu 01 maja w programie pokazy dań z  jagnięciny i baraniny.