25 września w Hotelu Novotel Poznań Centrum odbyło się XXV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Najważniejszym momentem wieczoru była ceremonia wręczenia prestiżowych Hermesów Kulinarnych. W kategorii „Osobowość Gastronomii” statuetkę otrzymał Jarosław Walczyk – doświadczony szef kuchni, restaurator i wieloletni Prezes Stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchni.
Laureat swoją karierę rozpoczął na statkach pasażerskich, a następnie zdobywał doświadczenie w renomowanych hotelach i restauracjach w Polsce. Sygnował nazwiskiem karty menu wielokrotnie nagradzanych lokali, m.in. warszawskiej Strefy i Pink Lobstera – docenionych rekomendacjami przewodnika Michelin. Jest autorem felietonów w Poradniku Restauratora oraz jurorem w licznych konkursach kulinarnych. Od lat aktywnie działa na rzecz rozwoju i promocji polskiej gastronomii, będąc mentorem dla młodego pokolenia kucharzy.
oprac. H.Handkowska