IX edycja Festiwalu Dobrego Smaku

Newsy

IX edycja Festiwalu Dobrego Smaku

13 kwietnia 2012

Zapraszamy restauratorów i właścicieli kawiarni z ulicy Piotrkowskiej (i bezpośredniego sąsiedztwa) do udziału w kolejnym Festiwalu Dobrego Smaku. Po dwuletnich przygodach z drobiem, przyszedł czas na dania oparte o tradycję i sezonowość. Właśnie te dwa hasła są motywem przewodnim 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się  24-27 maja br. 

Tradycja i Sezonowość, czyli hasło przewodnie 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku, daje kucharzom możliwość popuszczenia wodzy fantazji. Organizatorzy nie narzucają żadnych składników, co więcej – nie ograniczają do kuchni polskiej.

Szefowie kuchni powinni przygotować festiwalowe danie oparte o modną ideę zwrócenia się ku tradycji, z wykorzystaniem sezonowych produktów. Konkursowe danie, serwowane przez cały czas trwania FDS, powinno w jasny sposób odnosić się do hasła przewodniego tegorocznej edycji, nie musi być daniem mięsnym, ale ważne, by zwróciło uwagę łodzian. Dlaczego to ważne? Bo po raz kolejny to łodzianie, w głosowaniu smsowym, wybiorą swoje ulubione danie. Dania oceniać będzie także anonimowe jury, które przyzna swoją nagrodę. Co jeszcze warto wiedzieć o konkursowym daniu? Powinno być autorskie, wyjątkowe i musi być w specjalnej, konkursowej cenie – 10 zł.

Festiwal Dobrego Smaku to doskonała forma promocji restauracji i kawiarni – w trakcie czterech dni trwania imprezy łódzkie lokale odwiedzi kilkuset poszukiwaczy dobrego smaku. Rozbudowany program Festiwalu zakłada również m.in. wspólne gotowanie z Grzegorzem Łapanowskim – znanym propagatorem kuchni sezonowej i bio.

Zapraszamy też kawiarnie z ul. Piotrkowskiej i przecznic do drugiego, festiwalowego konkursu. Sezonowy deser (np. z wykorzystaniem typowych, majowych owoców), serwowany wraz z kawą, w wersji festiwalowej musi kosztować 7 zł.

Zgłoszenia przyjmowane są tylko do 15 kwietnia br.

 

KONKURS NA NAJLEPSZĄ RESTAURACJĘ FESTIWALOWĄ

Piotrkowska i ulice przyległe 24-27.05. (czwartek-niedziela)

KULINARNA GRA MIEJSKA

Pasaż Schillera 26.05. (sobota)

FESTIWAL KAWY

Konkurs na najlepszą Kawiarnię Festiwalową

24-27.05. (czwartek-niedziela)

Warsztaty alternatywnych sposobów parzenia kawy

26-27.05. (sobota, niedziela)

SZKOŁA DOBREGO SMAKU

Warsztaty kulinarne pod okiem znanych i cenionych kucharzy

26-27.05. (sobota, niedziela)

NAMIOT FESTIWALOWY DLA NAJMŁODSZYCH

Pasaż Schillera 27.05 (niedziela)

Szkoła gotowania dla dzieci, gry i zabawy dla dzieci

KINO ZE SMAKIEM

Kino Cytryna

25-26.05 (piątek-sobota)