Hermesy Kulinarne 2025 wręczone

Hermesy Kulinarne 2025 wręczone

26 września 2025

25 września 2025 r. o godz. 19.00 w Hotelu Novotel Poznań Centrum odbyło się XXV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Centralnym punktem uroczystości była ceremonia wręczenia Hermesów Kulinarnych.

To wyróżnienie przyznawane jest od 2005 r. wyłącznie głosami Akademii Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”, a redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania środowiska branżowego!

Kapituła w tym roku postanowiła przyznać 5 statuetek.

HERMES KULINARNY – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII

JAROSŁAW WALCZYK

Doświadczony szef kuchni, restaurator i mentor młodego pokolenia gastronomów. Prezes Stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchni, swoją karierę rozpoczął gotując na statkach, a następnie zdobywał doświadczenie w prestiżowych hotelach i restauracjach w kraju. Jego nazwisko firmowało karty menu nagradzanych lokali, m.in. warszawskiej Strefy i Pink Lobstera, wyróżnionych rekomendacjami Michelin. Autor felietonów w „Poradniku Restauratora”, juror renomowanych konkursów kulinarnych, od lat aktywnie wspiera rozwój i promocję polskiej gastronomii.

HERMES KULINARNY ZA WYSOKI STANDARD USŁUG HOTELOWYCH ORAZ ISTOTNY WKŁAD W ROZWÓJ TURYSTYKI I HOTELARSTWA

ZAMEK GNIEW

Nagrodę odebrał Jarosław Karolczyk, Dyrektor Generalny Zamek Gniew.

Największa średniowieczna warownia na Pomorzu, dziś pełniąca funkcję nowoczesnego kompleksu hotelowego i centrum wydarzeń. Obiekt łączy historyczne dziedzictwo z wysokim standardem usług, oferując gościom ponad 160 komfortowych pokoi w Zamku, Pałacu Marysieńki i Hotelu Rycerskim, a także wyjątkową restaurację Kolumnową i nastrojową karczmę Zamkową. Dzięki konsekwentnym inwestycjom, profesjonalnej obsłudze i bogatej ofercie kulinarno-eventowej Zamek Gniew stał się jedną z najważniejszych atrakcji regionu. Obiekt nie tylko zachwyca historią, lecz także realnie wspiera rozwój turystyki i hotelarstwa.

HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA

KARCZMA GÓRECZNIK

Nagrodę odebrała szefowa kuchni Magdalena Ossowska.

Magdalena Ossowska to szefowa kuchni z ponad 30-letnim doświadczeniem, dla której gotowanie jest sposobem opowiadania historii i budowania relacji. Po latach pracy w Niemczech i Szwajcarii, w tym w gwiazdkowej restauracji YoSH w Stuttgarcie, wróciła do Polski, gdzie współtworzy koncept Posmakuj Potaśni oraz kieruje kuchnią w Karczmie Górecznik. Jej styl to odważna, autorska kuchnia oparta na lokalnych produktach, sezonowości i rytmie natury, wzbogacona wpływami francuskimi i niemieckimi. Gotuje tak, jakby zapraszała do własnego domu.

Nominowani w kategorii byli:

  • Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski
  • Karczma Górecznik, Antonin – Magdalena Ossowska
  • Gryfon, Jastarnia – Piotr Lisakowski
  • TU.Restaurant, Poznań – Filip Cwojdziński
  • Tygle Gdańskie, Gdańsk – Michał Stężalski

HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA HOTELOWA

RESTAURACJA WIDOK, HOTEL HARNAŚ W BUKOWINIE TATRZAŃSKIEJ

Nagrodę odebrali Joanna Ludzia, dyrektor hoteli w Resorcie Bukovina oraz szef kuchni Marcin Gruszka.

W odrestaurowanym hotelu Harnaś, łączącym modernistyczne dziedzictwo lat 60. z nowoczesnym designem Podhala, działa restauracja Widok prowadzona przez Marcina Gruszkę – cenionego szefa kuchni i członka Narodowej Reprezentacji Kadry Kucharzy OSSKiC. Tworzy on autorską kuchnię inspirowaną naturą i sezonowością, w której regionalne produkty spotykają się ze światowymi trendami. Przeszklona kuchnia i panorama Tatr dopełniają filozofii miejsca – opartej na jakości, autentyczności i pasji.

Nominowani w kategorii byli:

  • Hotel Jakubus, Jakubowice, Marcin Bielec
  • Royal Tulip Warsaw Centre, Tomasz Koprowski
  • Courtyard By Marriott Gdynia Waterfront, Piotr Sójka
  • Hotel Warszawa, Dariusz Barański
  • Hotel Harnaś, Bukowina Tatrzańska, Marcin Gruszka

HERMES KULINARNY W KATEGORII NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII

ALAN ŁAWRYNOWICZ

Absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, specjalista w zakresie gastronomii i sztuki kulinarnej, poszerzający wiedzę także o enologię i sommelierstwo. Od kucharza w rodzinnym Olsztynie do szefa kuchni gdańskiej Piwnej 47, gdzie wraz z zespołem dwukrotnie zdobył prestiżową rekomendację Michelin. Pasjonat, który aktywnie promuje polską gastronomię w kraju i za granicą.

Nominowani w kategorii byli:

  • Alan Ławrynowicz, Restauracja Piwna47 Food & Wine Bar, Gdańsk
  • Weronika Gurynow, członek Narodowej Reprezentacji Kadry Kucharzy Juniorów OSSKiC
  • Patryk Buchta, Pracownia Smaków, członek Euro-Toques Polska

 

Gości powitał Prezes Wydawnictwa, Wiesław Generalczyk, dziękując za tak liczne przybycie i podkreślając znaczenie jubileuszowej edycji wydarzenia. Następnie głos zabrała Katarzyna Generalczyk, która przybliżyła uczestnikom znaczenie Poradnika Handlowca – magazynu od lat towarzyszącego branży i wspierającego jej rozwój. Kolejnym punktem programu było wystąpienie redaktor naczelnej Poradnika Restauratora, Heidi Handkowskiej, która zaakcentowała znaczenie pisma w środowisku HoReCa oraz wagę Hermesów Kulinarnych dla całej branży gastronomicznej.

Część oficjalną poprowadził dziennikarz i prezenter Jarosław Kulczycki. Szczególnym momentem wieczoru było wystąpienie Marcina Miotka – menedżera z doświadczeniem w P&G i jako Dyrektor Generalny Baltics BAT, a zarazem pierwszego Polaka, który zdobył Mount Everest bez użycia tlenu. Jego prelekcja „Wejdź na Everest w biznesie” spotkała się z ogromnym zainteresowaniem uczestników, inspirując do przekładania determinacji i odwagi z górskich szczytów na codzienność biznesową.

Następnie odbył się panel dyskusyjny „System kaucyjny – za pięć dwunasta – czy jesteśmy gotowi?”, w którym głos zabrali: Tomasz Polański, członek zarządu Eurocash; Marcin Poniatowski, członek zarządu Lewiatan Holding; Tomasz Waligórski, prezes Carrefour Polska; Grzegorz Jankowski, wiceprezes Ustronianka; Łukasz Niesiobędzki, członek zarządu OK Operator Kaucyjny Lidl & Kaufland.

Po części oficjalnej goście uczestniczyli w uroczystym bankiecie, będącym okazją do rozmów biznesowych, wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów.

Wydarzenie zgromadziło ponad 200 gości z całej Polski – top menedżerów z branży FMCG oraz HoReCa, reprezentantów krajowych i zagranicznych sieci detalicznych, dystrybutorów hurtowych, handlowców tradycyjnych, producentów, a także uznanych restauratorów i szefów kuchni.

Partnerami Gali byli: Kaucja.pl, Carlsberg Polska, Fazer, Stock Polska, Storck, Ustronianka, Winiarnia Zamojska, Zbyszko.

oprac. H.Handkowska

fot. Redakcja Poradnika Restauratora

 

Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2005-2024:

2023

Osobowość gastronomii: Przemysław Klima, Bottiglieria 1881

Za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej: Marcin Soból, prezes Euro Toques-Polska

Za stworzenie autorskiego rodzinnego konceptu: Greek Restaurant & Bar Meze by Teo Vafidis & Sons

Za sieć HoReCa: Grupa Sfinks Polska, Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska

Za profesjonalną organizację szkoleń i warsztatów kulinarnych dla kucharzy i szefów kuchni: Instytut Kulinarny Transgourmet, Irmina Dziedzic, dyrektor działu HoReCa Selgros i Krzysztof Wodziński, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Sieć hotelowa: Grupa Accor, Marcin Lis, Food & Beverage Director w Accor Eastern Europe

Za multikanałową strategię rozwoju: Costa Coffee Polska, Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager Costa Coffee Polska

Restauracja: Fisherman – Finest Food & Wine by Rafał Koziorzemski

Restauracja hotelowa: Reflektarz, Hotel Zamek Ryn, Ireneusz Koniuszek

Cukiernicy: Michał Doroszkiewicz Pracownia Ovo, Poznań

Kucharz Przyszłości: Jacek Koprowski, Restauracja Fino, Gdańsk

2021

Osobowość gastronomii: Mariusz Gachewicz

Restauracja z renomą: Epoka, Warszawa, Marcin Przybysz

Restauracja z tradycją: Hyćka, Poznań, Alicja i Marcin Sadowscy

Restauracja hotelowa: Hotel Havet Resort & SPA, Dźwirzyno, Maciej Żukowski

Kawiarnia/Lodziarnia/Cukiernia/Manufaktura: Wzrusza Toruń, Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski

Za całokształt twórczośći kulinarnej w dobie pandemii: A Nóż Widelec, Poznań, Agata i Michał Kuter

Za debiut rynkowy w postapandemicznej rzeczywistości: Scoria, Bydgoszcz, Paweł Stawicki

Za podniesienie atrakcyjności i infrastruktury turystycznej w regionie pienińskim: Grupa Hotelowa Szczawnica Park, Renata Gorecka i Grzegorz Gacek

2020 

Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.

2019

Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites

Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton

Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene

2018

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

2017

Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm

Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.

Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz

Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała

Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland

Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry

2016

Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo

Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej

Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz

Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan

Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński

Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.

2015

Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny

Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk

Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter

Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol

Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz

Dystrybutor dla HoReCa: Selgros

2014

Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek

Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś

Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik

Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie

2013

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro

Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski

Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock

2012

Osobowość gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka

2011

Osobowość gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo

2010

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra

Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński

2009

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń

Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa

Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło

2008

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski

Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań

Sieć HoReCa: Da Grasso

Sieć cateringowa: LOT Catering

2007

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol

Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin

Restauracja hotelowa: Anders Group

Sieć HoReCa: Telepizza Poland

Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon

2006

Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań

Restauracja hotelowa: Hotel Mercure

Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering

Sieć cateringowa: Impel Catering

2005

Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Sieć cateringowa: Sodexho Polska

Sieć HoReCa: Sfinks Polska