25 września 2025 r. o godz. 19.00 w Hotelu Novotel Poznań Centrum odbyło się XXV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Centralnym punktem uroczystości była ceremonia wręczenia Hermesów Kulinarnych.
To wyróżnienie przyznawane jest od 2005 r. wyłącznie głosami Akademii Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”, a redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania środowiska branżowego!
Kapituła w tym roku postanowiła przyznać 5 statuetek.
HERMES KULINARNY – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII
JAROSŁAW WALCZYK
Doświadczony szef kuchni, restaurator i mentor młodego pokolenia gastronomów. Prezes Stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchni, swoją karierę rozpoczął gotując na statkach, a następnie zdobywał doświadczenie w prestiżowych hotelach i restauracjach w kraju. Jego nazwisko firmowało karty menu nagradzanych lokali, m.in. warszawskiej Strefy i Pink Lobstera, wyróżnionych rekomendacjami Michelin. Autor felietonów w „Poradniku Restauratora”, juror renomowanych konkursów kulinarnych, od lat aktywnie wspiera rozwój i promocję polskiej gastronomii.
HERMES KULINARNY ZA WYSOKI STANDARD USŁUG HOTELOWYCH ORAZ ISTOTNY WKŁAD W ROZWÓJ TURYSTYKI I HOTELARSTWA
ZAMEK GNIEW
Nagrodę odebrał Jarosław Karolczyk, Dyrektor Generalny Zamek Gniew.
Największa średniowieczna warownia na Pomorzu, dziś pełniąca funkcję nowoczesnego kompleksu hotelowego i centrum wydarzeń. Obiekt łączy historyczne dziedzictwo z wysokim standardem usług, oferując gościom ponad 160 komfortowych pokoi w Zamku, Pałacu Marysieńki i Hotelu Rycerskim, a także wyjątkową restaurację Kolumnową i nastrojową karczmę Zamkową. Dzięki konsekwentnym inwestycjom, profesjonalnej obsłudze i bogatej ofercie kulinarno-eventowej Zamek Gniew stał się jedną z najważniejszych atrakcji regionu. Obiekt nie tylko zachwyca historią, lecz także realnie wspiera rozwój turystyki i hotelarstwa.
HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA
KARCZMA GÓRECZNIK
Nagrodę odebrała szefowa kuchni Magdalena Ossowska.
Magdalena Ossowska to szefowa kuchni z ponad 30-letnim doświadczeniem, dla której gotowanie jest sposobem opowiadania historii i budowania relacji. Po latach pracy w Niemczech i Szwajcarii, w tym w gwiazdkowej restauracji YoSH w Stuttgarcie, wróciła do Polski, gdzie współtworzy koncept Posmakuj Potaśni oraz kieruje kuchnią w Karczmie Górecznik. Jej styl to odważna, autorska kuchnia oparta na lokalnych produktach, sezonowości i rytmie natury, wzbogacona wpływami francuskimi i niemieckimi. Gotuje tak, jakby zapraszała do własnego domu.
Nominowani w kategorii byli:
- Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski
- Karczma Górecznik, Antonin – Magdalena Ossowska
- Gryfon, Jastarnia – Piotr Lisakowski
- TU.Restaurant, Poznań – Filip Cwojdziński
- Tygle Gdańskie, Gdańsk – Michał Stężalski
HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA HOTELOWA
RESTAURACJA WIDOK, HOTEL HARNAŚ W BUKOWINIE TATRZAŃSKIEJ
Nagrodę odebrali Joanna Ludzia, dyrektor hoteli w Resorcie Bukovina oraz szef kuchni Marcin Gruszka.
W odrestaurowanym hotelu Harnaś, łączącym modernistyczne dziedzictwo lat 60. z nowoczesnym designem Podhala, działa restauracja Widok prowadzona przez Marcina Gruszkę – cenionego szefa kuchni i członka Narodowej Reprezentacji Kadry Kucharzy OSSKiC. Tworzy on autorską kuchnię inspirowaną naturą i sezonowością, w której regionalne produkty spotykają się ze światowymi trendami. Przeszklona kuchnia i panorama Tatr dopełniają filozofii miejsca – opartej na jakości, autentyczności i pasji.
Nominowani w kategorii byli:
- Hotel Jakubus, Jakubowice, Marcin Bielec
- Royal Tulip Warsaw Centre, Tomasz Koprowski
- Courtyard By Marriott Gdynia Waterfront, Piotr Sójka
- Hotel Warszawa, Dariusz Barański
- Hotel Harnaś, Bukowina Tatrzańska, Marcin Gruszka
HERMES KULINARNY W KATEGORII NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII
ALAN ŁAWRYNOWICZ
Absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, specjalista w zakresie gastronomii i sztuki kulinarnej, poszerzający wiedzę także o enologię i sommelierstwo. Od kucharza w rodzinnym Olsztynie do szefa kuchni gdańskiej Piwnej 47, gdzie wraz z zespołem dwukrotnie zdobył prestiżową rekomendację Michelin. Pasjonat, który aktywnie promuje polską gastronomię w kraju i za granicą.
Nominowani w kategorii byli:
- Alan Ławrynowicz, Restauracja Piwna47 Food & Wine Bar, Gdańsk
- Weronika Gurynow, członek Narodowej Reprezentacji Kadry Kucharzy Juniorów OSSKiC
- Patryk Buchta, Pracownia Smaków, członek Euro-Toques Polska
Gości powitał Prezes Wydawnictwa, Wiesław Generalczyk, dziękując za tak liczne przybycie i podkreślając znaczenie jubileuszowej edycji wydarzenia. Następnie głos zabrała Katarzyna Generalczyk, która przybliżyła uczestnikom znaczenie Poradnika Handlowca – magazynu od lat towarzyszącego branży i wspierającego jej rozwój. Kolejnym punktem programu było wystąpienie redaktor naczelnej Poradnika Restauratora, Heidi Handkowskiej, która zaakcentowała znaczenie pisma w środowisku HoReCa oraz wagę Hermesów Kulinarnych dla całej branży gastronomicznej.
Część oficjalną poprowadził dziennikarz i prezenter Jarosław Kulczycki. Szczególnym momentem wieczoru było wystąpienie Marcina Miotka – menedżera z doświadczeniem w P&G i jako Dyrektor Generalny Baltics BAT, a zarazem pierwszego Polaka, który zdobył Mount Everest bez użycia tlenu. Jego prelekcja „Wejdź na Everest w biznesie” spotkała się z ogromnym zainteresowaniem uczestników, inspirując do przekładania determinacji i odwagi z górskich szczytów na codzienność biznesową.
Następnie odbył się panel dyskusyjny „System kaucyjny – za pięć dwunasta – czy jesteśmy gotowi?”, w którym głos zabrali: Tomasz Polański, członek zarządu Eurocash; Marcin Poniatowski, członek zarządu Lewiatan Holding; Tomasz Waligórski, prezes Carrefour Polska; Grzegorz Jankowski, wiceprezes Ustronianka; Łukasz Niesiobędzki, członek zarządu OK Operator Kaucyjny Lidl & Kaufland.
Po części oficjalnej goście uczestniczyli w uroczystym bankiecie, będącym okazją do rozmów biznesowych, wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów.
Wydarzenie zgromadziło ponad 200 gości z całej Polski – top menedżerów z branży FMCG oraz HoReCa, reprezentantów krajowych i zagranicznych sieci detalicznych, dystrybutorów hurtowych, handlowców tradycyjnych, producentów, a także uznanych restauratorów i szefów kuchni.
Partnerami Gali byli: Kaucja.pl, Carlsberg Polska, Fazer, Stock Polska, Storck, Ustronianka, Winiarnia Zamojska, Zbyszko.
oprac. H.Handkowska
fot. Redakcja Poradnika Restauratora
Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2005-2024:
2023
Osobowość gastronomii: Przemysław Klima, Bottiglieria 1881
Za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej: Marcin Soból, prezes Euro Toques-Polska
Za stworzenie autorskiego rodzinnego konceptu: Greek Restaurant & Bar Meze by Teo Vafidis & Sons
Za sieć HoReCa: Grupa Sfinks Polska, Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska
Za profesjonalną organizację szkoleń i warsztatów kulinarnych dla kucharzy i szefów kuchni: Instytut Kulinarny Transgourmet, Irmina Dziedzic, dyrektor działu HoReCa Selgros i Krzysztof Wodziński, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet
Sieć hotelowa: Grupa Accor, Marcin Lis, Food & Beverage Director w Accor Eastern Europe
Za multikanałową strategię rozwoju: Costa Coffee Polska, Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager Costa Coffee Polska
Restauracja: Fisherman – Finest Food & Wine by Rafał Koziorzemski
Restauracja hotelowa: Reflektarz, Hotel Zamek Ryn, Ireneusz Koniuszek
Cukiernicy: Michał Doroszkiewicz Pracownia Ovo, Poznań
Kucharz Przyszłości: Jacek Koprowski, Restauracja Fino, Gdańsk
2021
Osobowość gastronomii: Mariusz Gachewicz
Restauracja z renomą: Epoka, Warszawa, Marcin Przybysz
Restauracja z tradycją: Hyćka, Poznań, Alicja i Marcin Sadowscy
Restauracja hotelowa: Hotel Havet Resort & SPA, Dźwirzyno, Maciej Żukowski
Kawiarnia/Lodziarnia/Cukiernia/Manufaktura: Wzrusza Toruń, Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski
Za całokształt twórczośći kulinarnej w dobie pandemii: A Nóż Widelec, Poznań, Agata i Michał Kuter
Za debiut rynkowy w postapandemicznej rzeczywistości: Scoria, Bydgoszcz, Paweł Stawicki
Za podniesienie atrakcyjności i infrastruktury turystycznej w regionie pienińskim: Grupa Hotelowa Szczawnica Park, Renata Gorecka i Grzegorz Gacek
2020
Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.
2019
Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites
Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek
Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton
Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene
2018
Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa
Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team
Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C
Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis
Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa
Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek
Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus
Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen
2017
Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm
Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.
Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz
Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała
Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland
Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry
2016
Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo
Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej
Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz
Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan
Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński
Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.
2015
Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny
Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk
Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter
Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol
Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz
Dystrybutor dla HoReCa: Selgros
2014
Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek
Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś
Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik
Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie
2013
Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro
Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski
Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock
2012
Osobowość gastronomii: Marcin Budynek
Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,
Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz
Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka
2011
Osobowość gastronomii: Kurt Scheller
Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk
Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97
Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo
2010
Osobowość gastronomii: Robert Sowa
Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński
Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra
Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński
2009
Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń
Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa
Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło
2008
Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski
Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań
Sieć HoReCa: Da Grasso
Sieć cateringowa: LOT Catering
2007
Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol
Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin
Restauracja hotelowa: Anders Group
Sieć HoReCa: Telepizza Poland
Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon
2006
Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań
Restauracja hotelowa: Hotel Mercure
Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering
Sieć cateringowa: Impel Catering
2005
Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.
Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
Sieć cateringowa: Sodexho Polska
Sieć HoReCa: Sfinks Polska