GZIK WIELKOPOLSKI W OGÓRKU
Roman Kosmalski, Szef Kuchni, Restauracji „Zagroda Bamberska”
SKŁADNIKI:
- 300g białego sera, najlepiej półtłustego,
- pęczek rzodkiewek,
- jogurt naturalny,
- ziemniaki sparowane wcześniej,
- masło,
- sałata frise opcjonalnie,
- 1 świeży ogórek,
- szczypiorek,
- 1 cebula czerwona,
- czarny pieprz, świeżo mielony,
- sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od włożenia sera do miski. Do niego kolejno dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę oraz rzodkiewkę, którą możemy zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z jogurtem tak, aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ziemniaki siekamy w drobne nieregularne kawałki i podsmażamy na maśle z odrobiną soli. Ogórka kroimy w cienkie plasterki. Możemy użyć do tego maszyny do krojenia chleba, która pozwoli nam zachować odpowiednią grubość wzdłuż. Plasterki zwijamy w rulon, w który nakładamy ziemniaki, a na nie układamy gzik i dekorujemy np.: sałatą frise.