Gzik wielkopolski w ogórku

Gzik wielkopolski w ogórku

08 kwietnia 2013

GZIK WIELKOPOLSKI W OGÓRKU

Roman Kosmalski, Szef Kuchni, Restauracji „Zagroda Bamberska”

SKŁADNIKI:

  • 300g białego sera, najlepiej półtłustego,
  • pęczek rzodkiewek,
  • jogurt naturalny,
  • ziemniaki sparowane wcześniej,
  • masło,
  • sałata frise opcjonalnie,
  • 1 świeży ogórek,
  • szczypiorek,
  • 1 cebula czerwona,
  • czarny pieprz, świeżo mielony,
  • sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od włożenia sera do miski. Do niego kolejno dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę oraz rzodkiewkę, którą możemy zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z jogurtem tak, aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ziemniaki siekamy w drobne nieregularne kawałki i podsmażamy na maśle z odrobiną soli. Ogórka kroimy w cienkie plasterki. Możemy użyć do tego maszyny do krojenia chleba, która pozwoli nam zachować odpowiednią grubość wzdłuż. Plasterki zwijamy w rulon, w który nakładamy ziemniaki, a na nie układamy gzik i dekorujemy np.: sałatą frise.