W kulinarnym świecie Clare Smyth panuje czystość i opanowanie, jej doskonały kunszt został dość szybko zauważony, w ciągu trzech lat jej restauracja Core zyskała niesamowitą renomę wśród krytyków, znawców i miłośników dobrego jedzenia. Sama Clare również zyskała na sławie, w 2020 powierzono jej rolę jurora w europejskich eliminacjach Bocuse d’Or w Tallinie.
Hélène Darroze w restauracji Connaught łączy elegancję ze śmiałą innowacją, jej kreatywność i umiejętności kulinarne są powszechnie znane, otrzymanie więc trzeciej gwiazdki według opinii znawców było więc formalnością.
Do Przewodnika Michelin na rok 2021 podano trzy nowe dwugwiazdkowe restauracje i 17 jednogwiazdkowych. Nagrodę specjalną otrzymał Saul McConnell z Noble Holywood z Irlandii, za dbałość o klienta i wysoką obsługę.
Najlepszym sommelierem został Karine Canavet z Maison Bleue w Bury St Edmunds, a nagroda dla Młodego Szefa Kuchni została przyznana Krayowi Treadwellowi z 670 gramów z Birmingham, który w wieku zaledwie 30 lat kieruje imponującą kuchnią i demonstruje wyjątkowe umiejętności kulinarne jak na swój stosunkowo młody wiek.
Nagroda dla Mentor Chef Award, która przyznawana jest doświadczonym szefom kuchni, którzy dzielą się swoją wiedzą z młodszymi pokoleniami, została przyznana Rossowi Lewisowi z dublińskiej restauracji Chapter One . Dwadzieścia trzy lokale były jednymi z pierwszych restauracji, które otrzymały zieloną gwiazdkę przewodnika Michelin za zrównoważony rozwój, w tym Black Swan w Oldstead i Restaurant Sat Bains w Nottingham.
oprac.red.