21 marca odbędzie się już 4. edycja Goût de France / Good France. Jej celem jest zjednoczenie szefów kuchni z pięciu kontynentów, by wspólnie obchodzić święto gastronomii francuskiej.
W każdej restauracji, która weźmie udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej, dla jej odkrywczego charakteru i dla wartości, których jest przekazicielem: chodzi o idee dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności, uznania dla dobrej żywności.
Czwarta edycja koncentrować się będzie na promowaniu walorów francuskich win i napojów alkoholowych.
W roku ubiegłym wzięło w nim udział 2100 restauracji, a także 156 francuskich ambasad i konsulatów z 149 krajów. Warto zaznaczyć, że w Polsce w 2015 r. wzięło udział 37 restauracji, w 2016 – 93, a w 2017 było to już 159 restauracji z 14 województw.
Organizatorzy: Francuskie Ministerstwo ds. Europy i Spraw Zagranicznych przy współpracy z izbą turystyczną Atout France przyjęli zgłoszenia od wielu lokali, które tego dnia zaserwują swoim gościom typowe, francuskie menu, jakie zostanie podane podczas specjalnie przygotowanej kolacji. Obowiązkowo musi się składać z takich pozycji: aperitif, przystawka, danie główne, deska serów, deser, francuskie wina i szampany. Czwarta edycja ma skoncentrować się na wypromowaniu francuskich win i innych napojów alkoholowych, a cenę ustala samodzielnie każda z restauracji.
Pełna lista restauracji z Polski, które zgłosiły swój udział w „Goût de France / Good France 2018 znajduje się tutaj: https://pl.ambafrance.org/Restauracje-w-Polsce-biorace-udzial-w-Gout-de-France-Good-France-2018. Na wzór poprzednich wydarzeń i w tym roku francuską kolację wyda również Ambasador Francji w Polsce, a wezmą w niej udział zaproszeni przedstawiciele ze świata kultury i polityki.