Glovo Polska dostarczyło w tym roku blisko 3 mln posiłków potrzebującym

Delivery

Glovo Polska dostarczyło w tym roku blisko 3 mln posiłków potrzebującym

20 października 2025

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to moment, by zwrócić uwagę na problem głodu i marnowania jedzenia. W Polsce 6,6% osób żyje w skrajnym ubóstwie, a codzienny brak dostępu do pełnowartościowych posiłków uwypukla potrzebę inicjatyw ratujących nadwyżki żywności. Glovo Polska, będąc częścią globalnej grupy Delivery Hero, łączy nowoczesną technologię i sprawną logistykę z działaniami organizacji pozarządowych. Współpraca ma na celu ograniczanie marnowania żywności i przekazywanie potrzebującym pełnowartościowych posiłków – których w tym roku dostarczono już blisko 3 mln.
Choć świadomość w zakresie niemarnowania żywności w Polsce rośnie, skala wyzwań związanych z dostępem do jedzenia wciąż jest ogromna. Według raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2024” aż 6,6% Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, a codzienny brak dostępu do pełnowartościowych posiłków pozostaje realnym problemem. Dlatego tak ważna jest edukacja w zakresie odpowiedzialnego gospodarowania żywnością oraz rozwój inicjatyw, które pomagają zapobiegać jej marnowaniu. Organizacje pozarządowe odgrywają w tym procesie kluczową rolę – dzięki współpracy z biznesem i wykorzystaniu istniejących narzędzi możliwa jest skuteczna dystrybucja nadwyżek jedzenia tam, gdzie są najbardziej potrzebne.
Globalna misja Delivery Hero
Mimo że na świecie produkuje się wystarczająco dużo żywności, by nikt nie musiał głodować, problem niedożywienia i braku dostępu do pełnowartościowych posiłków wciąż pozostaje jednym z największych wyzwań współczesności. Delivery Hero – globalna firma zajmująca się dostawą jedzenia – wraz ze swoimi markami, w tym Glovo, wykorzystuje potencjał technologii, doświadczenie logistyczne i sieć lokalnych partnerstw, aby ograniczać nierówności w dostępie do żywności i wspierać najbardziej potrzebujących. Firma zadeklarowała, że w 2025 roku ułatwi przekazanie ponad 100 milionów posiłków we współpracy z Światowym Programem Żywnościowym ONZ, Global Foodbanking Network oraz organizacjami pozarządowymi na całym świecie.
W ramach tej globalnej inicjatywy Glovo realizuje własne działania poprzez Glovo Access – bezpłatną platformę dla organizacji pozarządowych, która pozwala im sprawniej planować i realizować dostawy żywności do potrzebujących. Tylko w 2024 roku, dzięki wsparciu Glovo Access, na całym świecie dostarczono 7 milionów posiłków, a w tym roku liczba ta ma osiągnąć ponad 14 milionów. Globalnie Glovo współpracuje z ponad 300 organizacjami pozarządowymi, instytucjami administracji publicznej i podmiotami społecznymi, wspólnie walcząc z głodem i marnowaniem jedzenia.
Współpraca Glovo z Bankiem Żywności w Polsce
W Polsce już od ponad trzech lat Glovo współpracuje z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, tworząc Centrum Dostaw Społecznych, w ramach którego działa Punkt Pod Parasolem. Dzięki połączeniu doświadczenia organizacji z technologią i logistyką Glovo możliwe jest sprawne gromadzenie nadwyżek żywności i darowizn od supermarketów oraz partnerów, przygotowywanie paczek żywnościowych dopasowanych do potrzeb beneficjentów oraz ich dystrybucja – zarówno w punkcie, jak i bezpośrednio do domów osób starszych czy o ograniczonej mobilności.
Co miesiąc w ramach tego projektu do potrzebujących trafia ponad 8 000 posiłków, obejmując regularną pomocą ponad 880 osób. Współpraca Glovo z Bankiem Żywności ma na celu nie tylko ograniczenie marnowania żywności, ale także zwiększenie dostępu do pełnowartościowych posiłków wśród osób najbardziej narażonych na niedożywienie, dzięki wykorzystaniu nowoczesnych rozwiązań technologicznych i szybkiej miejskiej logistyki.

Wsparcie Glovo Polska pozwala nam docierać z pomocą tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna. Dzięki ich technologii i doświadczeniu logistycznemu setki osób z ograniczonym dostępem do żywności mogą każdego miesiąca otrzymywać posiłki, które realnie poprawiają ich codzienne życie. To pokazuje, że współpraca biznesu z organizacjami pozarządowymi naprawdę działa –  mówi  Anna Wolska, Dyrektor Banku Żywności SOS w Warszawie.

W 2024 roku dzięki tej współpracy udało się uratować 77,5 tony żywności, przekazując 155 000 pełnowartościowych posiłków potrzebującym. W tym roku liczba ta wzrosła do blisko 3 milionów. Darmowe dostawy jedzenia są realizowane za pomocą specjalnej platformy Glovo Access przeznaczonej dla organizacji pozarządowych.

Na świecie produkujemy wystarczająco dużo żywności, aby zaspokoić potrzeby wszystkich, a jej marnowanie wynika głównie z wyzwań logistycznych i braku odpowiedniego planowania. Nowoczesne technologie i sprawna logistyka pozwalają efektywnie kierować żywność tam, gdzie jest potrzebna, znacząco ograniczając jej straty – mówi Małgorzata Żurowska, Impact & Sustainability Lead w Glovo.

Dzięki Impact Fund Glovo, finansowanemu z niewielkiego procentu wartości każdego zamówienia, inicjatywy społeczne i środowiskowe są trwale wpisane w model biznesowy firmy. Tylko w tym roku, we współpracy z organizacjami pozarządowymi, Glovo w Polsce uratowało przed zmarnowaniem 1 milion ton żywności, przekazując ją do osób w potrzebie. Działania te doskonale wpisują się w szeroką misję całej grupy Delivery Hero, która globalnie angażuje się w ograniczanie marnowania żywności i wspieranie potrzebujących.