Finał S.Pellegrino Young Chef przed nami

Wydarzenia

Finał S.Pellegrino Young Chef przed nami

11 maja 2018

W najbliższy weekend 21 wybitnych młodych szefów kuchni z całego świata zmierzy się w finale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018, który odbędzie się w Mediolanie. Polskę, w tych kulinarnych zmaganiach, reprezentować będzie Marcin Popielarz, który w październiku zwyciężył w regionalnym półfinale w Warszawie. Jego mentorem na czas konkursu jest Wojciech Modest Amaro, pierwszy szef kuchni w Polsce, który zdobył gwiazdkę Michelin.

Mediolan to nie tylko mekka światowych projektantów oraz domów mody czy finansowo-gospodarcze centrum Włoch. To także miasto, w którym kulinarna tradycja Włoch przyprawiona jest szczyptą nowoczesności i różnorodności. Wyjątkowe, charakterystyczne dla tego regionu dania, takie jak zabarwione szafranem risotto alla milanese, kotlet po mediolańsku czy panettone sprawiają, że tutejsza kuchnia jest powszechnie znana. Jednak jest jeszcze jedna charakterystyczna rzecz dla tego miasta – mieści się tu siedziba S. Pellegrino, marki wody mocno związanej z fine diningiem i będącej na całym świecie symbolem włoskiego kunsztu kulinarnego i smaku. Dlatego to właśniu tu, po raz kolejny, odbędzie się finału konkursu S.Pellegrino Young Chef. W nadchodzący weekend (12 i 13 maja), w stworzonej w sercu Mediolaniu strefie „Young Chef Village”, zmierzy się 21 najlepszych młodych szefów kuchni z całego świata, wyłonionych w poprzednich fazach tej edycji konkursu.

Finaliści konkursu S. Pellegrino Young Chef 2018 będą walczyć o tytuł przez dwa dni, a zwycięzca zostanie tegorocznej edycji zostanie ogłoszony w niedzielę wieczorem podczas uroczystej gali. W trakcie finału kucharze mają przygotować swoje popisowe danie, które zaprezentowali na jesieni podczas regionalnych półfinałów. Każdemu z uczestników towarzyszy jego mentor, wybitny szef kuchni, który podczas jesiennych rozgrywek zasiadał w jury. Jego rolą przez ostatnie miesiące było konsultowanie i inspirowanie młodego szefa kuchni, także w celu doprowadzenia do perfekcji konkursowego dania, by podczas finałowej prezentacji uzyskało jak najlepszą ocenę.

Polskę reprezentować będzie Marcin Popielarz, szef restauracji Biały Królik w Gdyni, który przygotuje halibuta marynowanego w stylu rybackim, podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku. Mentorem polskiego szefa jest Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michellin w Polsce.

Uczestników oceniać będzie siedmioosobowe jury, w którego skład wchodzą wybitni Szefowie Kuchni z całego świata: Annie Féolde, Virgilio Martínez, Paul Pairet, Brett Graham, Ana Roš, Dominique Crenn i Margarita Forés. Sędziowie będą oceniać dania według 5 złotych zasad fine diningu: produkt (jakość

i pochodzenie), umiejętności (fach i doświadczenie), talent (kreatywność i wyczucie), piękno (aranżacja i podanie potrawy) oraz przekaz, jaki ma płynąć z zaprezentowanego dania.

Jednak podczas finału nie tylko jury będzie oceniać – zostaną też przyznane dodatkowe nagrody. 21 mentorów młodych szefów kuchni przyzna dodatkową nagrodę: „Smak Autentyczności Acqua Panna”. Otrzyma ją uczestnik, który w swoim daniu w pełni odda smak i kulturę regionu, z którego pochodzi. Ponadto zostanie przyznana też nagroda publiczności, gdyż przez ostatnie tygodnie użytkownicy Fine Dining Lovers, a także każdy miłośnik dobrej kuchni mógł było głosować na swojego faworyta. Szef kuchni, który zdobędzie największą ilośći głosów zostanie zwycięzcą w kategorii „People Choice Award”.

Kulinarne zmagania oraz ogłoszenie zwycięzcy S.Pellegrino Young Chef 2018 relacjonowane będzie online na stronie www.finedininglovers.comwww.sanpellegrino.com oraz na profile Facebook @FineDiningLovers, @SanPellegrino.