Festiwal Śląskie Smaki

Festiwal Śląskie Smaki

04 czerwca 2018

Celem konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej, zachęcenie zawodowych kucharzy do propagowania różnorodności kuchni woj. śląskiego i wprowadzania dań kuchni regionalnych do menu lokali. Konkurs odbędzie się 17 czerwca na rynku w Pszczynie w trzech kategoriach: kucharzy profesjonalistów, uczniów szkół gastronomicznych oraz zespołów amatorskich. Każda z ekip musi wykonać trzy dania regionalnej kuchni woj. śląskiego (ze szczególnym naciskiem na kuchnie: jurajską, beskidzką, zagłębiowską i śląską). Za zajęcia I, II, III miejsca zostaną wręczone dyplomy, statuetki (Złoty, Srebrny bądź Brązowy Durszlak) oraz nagrody rzeczowe. Natomiast zdobywcy pierwszego miejsca we wszystkich kategoriach mają prawo do używania tytułu: Ekspert Śląskich Smaków 2018. Ostateczna lista uczestników zostanie opublikowana na stronie internetowej konkursu www.slaskiesmaki.pl do 8 czerwca. Organizatorami konkursu są: Śląska Organizacja Turystyczna i Urząd Miasta Pszczyna.