7 czerwca w Gorzowie Wielkopolskim odbędzie się konkurs kulinarny dla uczniów szkól gastronomicznych – Festiwal Lubuskich Smaków. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp., przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni i absolwentów szkoły.
Celem konkursu jest: rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami i szkołami zawodowymi branży gastronomicznej; aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego; pobudzanie rozwoju ucznia, jego uzdolnień i zainteresowań; promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej; integracja szkół o tym samym profilu kształcenia; wymiana doświadczeń i porównanie umiejętności uczniów szkół gastronomicznych; propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych regionu.
W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych.
Wymogiem jest pisemna zgoda nauczyciela, przygotowującego do konkursu oraz zgoda rodzica lub prawnego opiekuna (w przypadku ucznia małoletniego).
Z każdej szkoły można zgłosić jednego uczestnika wraz z opiekunem (nauczycielem zawodu).
Uczestnicy powinni zaprezentować umiejętności przygotowania oryginalnych dań w nowoczesnej aranżacji.
Tematem konkursu jest:
Regionalne gołąbki w nowoczesnej odsłonie z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Pisemne zgłoszenie uczestnictwa, łącznie z imieniem i nazwiskiem uczestnika i opiekuna należy przesłać do dnia 18. 05. 2018 r. na adres:
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul.Okólna 35, 66-400 Gorzów Wielkopolski, tel. 95 722 52 42 e-mail: zsg@edu.gorzow.pl
Program:
08:30–9:30 – Rejestracja uczestników
9:30 – Otwarcie Festiwalu Lubuskich Smaków 2018
10.00 – Rozpoczęcie VI Konkursu Gastronomicznego
10:30–15:00 –Prelekcje i ekspozycja produktów regionalnych
Pokazy kulinarne
Wywiady z ciekawymi osobowościami branży gastronomicznej
Szkolenia i warsztaty dla nauczycieli kształcenia zawodowego
15:00 – Podsumowanie Festiwalu Lubuskich Smaków 2018.