Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej

Newsy

Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej

25 września 2012

Kulinarny Poznań zaprasza na kolejne wydarzenie na kulinarnym szlaku – Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej. Tym razem najlepsi szefowie kuchni w mieście przez 2 tygodnie – od 1 do 14 października – serwować będą autorskie kreacje inspirowane kuchnią Hiszpanii, Włoch, Grecji czy Francuskim Fusion. I tak, wśród dań serwowanych podczas Festiwalu Kuchni Śródziemnomorskiej znaleźć można m.in. suflaki – greckie szaszłyki z cielęciną i grillowanymi warzywami, Filet Mignon z ratatouille i sosem Cafe de Paris, czy Trucha al horno con salsa de to mate, czyli pieczony pstrąg z pomidorową salsą na chrupiącej warzywnej tortilli.

Pierwszego dnia Festiwalu, w uhonorowaniu Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu, w menu królować będą natomiast bezmięsne rarytasy np.: stek z wędzonego tofu z kolendrą i dymką, batatami i sosem z duszonych pomidorów, warzywny paneer z jaśminowym ryżem czy paella z grillowanym bakłażanem w szafranie.  Jesienny Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej to jednak nie tylko wyjątkowe dania. Cała impreza uatrakcyjniona zostanie porywającymi pokazami i interesującymi warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Szefów Kuchni, ciekawymi konkursami i bardzo przystępnymi cenami.

Dodatkowo, w weekend 6-7 października wielka Śródziemnomorska Fiesta! Podczas Fiesty w restauracjach biorących udział w Festiwalu obowiązywać będzie 30% zniżka oraz odbędą się porywające pokazy kulinarne.