Ferment Group i Stalgast on Tour – Japan 2025

Aktualności

Ferment Group i Stalgast on Tour – Japan 2025

5 czerwca zespół Ferment Group – pięciu szefów kuchni ujętych w przewodniku Michelin Guide – wyruszy do Tokio, by zaprezentować nowoczesną polską gastronomię podczas uroczystej kolacji organizowanej przez Polską Organizację Turystyczną i Ambasadę RP w Japonii.

Kolacja towarzyszyć będzie wręczeniu Nagrody im. Marii Skłodowskiej-Curie – a jej autorami są:

Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, 1* Michelin),

Piotr Wójcik (Koneser Grill, Michelin Bib Gourmand),

Marek Burakowski (Butchery & Wine),

Przemysław Samul (Le Braci, Michelin Bib Gourmand),

Sebastian Wełpa (Kieliszki na Próżnej, Michelin Bib Gourmand).

To wydarzenie nie tylko promuje polskie smaki wśród japońskich gości i mediów, ale też pokazuje ambicje, jakie towarzyszą rozwojowi rodzimej sceny kulinarnej.

Technologia i talent – wspólny język gastronomii

Partnerstwo Ferment Group i Stalgast nie jest przypadkowe. Przygotowania do wyjazdu do Japonii rozpoczęły się od wizyty zespołu Ferment Group w fabryce Stalgast w Radomiu. Wizyta miała charakter roboczy i inspirujący zarazem. Szefowie kuchni – znani z perfekcjonizmu – z zainteresowaniem przyglądali się procesom produkcyjnym: od linii mebli ze stali nierdzewnej, przez zmywarki z serii AQUA, aż po najnowsze rozwiązania technologiczne stosowane w profesjonalnych kuchniach. Gospodarzami spotkania byli członkowie zarządu – Michał i Maciej Koteccy – którzy nie tylko pokazali zakład, ale też otworzyli się na realny dialog z użytkownikami sprzętu.

Jak zauważył Daniel Pawełek, twórca Ferment Group: Byłem pod ogromnym wrażeniem nie tylko skali i jakości fabryki, ale też ludzi, którzy ją tworzą. Spotkanie z producentem okazało się pouczające, ale też inspirujące – zrodziło wiele pytań, pomysłów i refleksji. Taka wymiana doświadczeń jest bezcenna.

Zespół Stalgast pokazał, że inwestycja w technologię, transparentność procesów i partnerskie podejście do branży gastronomicznej może przynieść realne efekty. Dla szefów kuchni, którzy na co dzień pracują w wymagających warunkach, liczy się każdy detal – od jakości spawu po ergonomię stanowiska pracy.

W 2025 r. Stalgast świętuje 35-lecie działalności. Firma, od początku rodzinna, zarządzana dziś przez Michała i Macieja Koteckich, nie tylko przetrwała dynamiczne zmiany na rynku, ale konsekwentnie rozwija się jako producent i partner.

Polska gastronomia mierzy coraz wyżej

Projekt Stalgast on Tour: Japan 2025 to nie tylko jednorazowa akcja promocyjna – to krok w stronę budowania trwałej obecności polskiej gastronomii na mapie świata. W ostatnich miesiącach pojawiły się kolejne gwiazdki Michelin, powrócił Gault & Millau, a polskie restauracje coraz śmielej rywalizują z europejskimi liderami sceny kulinarnej.

Daniel Pawełek / (Fot. Materiały prasowe)

Michał Kotecki i Maciej Kotecki / (Fot. Materiały prasowe)

Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, 1* Michelin), Piotr Wójcik (Koneser Grill, Michelin Bib Gourmand), Marek Burakowski (Butchery & Wine), Przemysław Samul (Le Braci, Michelin Bib Gourmand) oraz Sebastian Wełpa (Kieliszki na Próżnej, Michelin Bib Gourmand) z Ferment Group / (Fot. Materiały prasowe)

Maciej Kotecki, Daniel Pawełek, Agata Godlewska oraz szefowie kuchni z Ferment Group / (Fot. Materiały prasowe)

Marek Uszyński, Daniel Pawełek i szefowie kuchni z Ferment Group / (Fot. Materiały prasowe)

źródło: materiały prasowe Stalgast