5 czerwca zespół Ferment Group – pięciu szefów kuchni ujętych w przewodniku Michelin Guide – wyruszy do Tokio, by zaprezentować nowoczesną polską gastronomię podczas uroczystej kolacji organizowanej przez Polską Organizację Turystyczną i Ambasadę RP w Japonii.
Kolacja towarzyszyć będzie wręczeniu Nagrody im. Marii Skłodowskiej-Curie – a jej autorami są:
Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, 1* Michelin),
Piotr Wójcik (Koneser Grill, Michelin Bib Gourmand),
Marek Burakowski (Butchery & Wine),
Przemysław Samul (Le Braci, Michelin Bib Gourmand),
Sebastian Wełpa (Kieliszki na Próżnej, Michelin Bib Gourmand).
To wydarzenie nie tylko promuje polskie smaki wśród japońskich gości i mediów, ale też pokazuje ambicje, jakie towarzyszą rozwojowi rodzimej sceny kulinarnej.
Technologia i talent – wspólny język gastronomii
Partnerstwo Ferment Group i Stalgast nie jest przypadkowe. Przygotowania do wyjazdu do Japonii rozpoczęły się od wizyty zespołu Ferment Group w fabryce Stalgast w Radomiu. Wizyta miała charakter roboczy i inspirujący zarazem. Szefowie kuchni – znani z perfekcjonizmu – z zainteresowaniem przyglądali się procesom produkcyjnym: od linii mebli ze stali nierdzewnej, przez zmywarki z serii AQUA, aż po najnowsze rozwiązania technologiczne stosowane w profesjonalnych kuchniach. Gospodarzami spotkania byli członkowie zarządu – Michał i Maciej Koteccy – którzy nie tylko pokazali zakład, ale też otworzyli się na realny dialog z użytkownikami sprzętu.
Jak zauważył Daniel Pawełek, twórca Ferment Group: Byłem pod ogromnym wrażeniem nie tylko skali i jakości fabryki, ale też ludzi, którzy ją tworzą. Spotkanie z producentem okazało się pouczające, ale też inspirujące – zrodziło wiele pytań, pomysłów i refleksji. Taka wymiana doświadczeń jest bezcenna.
Zespół Stalgast pokazał, że inwestycja w technologię, transparentność procesów i partnerskie podejście do branży gastronomicznej może przynieść realne efekty. Dla szefów kuchni, którzy na co dzień pracują w wymagających warunkach, liczy się każdy detal – od jakości spawu po ergonomię stanowiska pracy.
W 2025 r. Stalgast świętuje 35-lecie działalności. Firma, od początku rodzinna, zarządzana dziś przez Michała i Macieja Koteckich, nie tylko przetrwała dynamiczne zmiany na rynku, ale konsekwentnie rozwija się jako producent i partner.
Polska gastronomia mierzy coraz wyżej
Projekt Stalgast on Tour: Japan 2025 to nie tylko jednorazowa akcja promocyjna – to krok w stronę budowania trwałej obecności polskiej gastronomii na mapie świata. W ostatnich miesiącach pojawiły się kolejne gwiazdki Michelin, powrócił Gault & Millau, a polskie restauracje coraz śmielej rywalizują z europejskimi liderami sceny kulinarnej.
Daniel Pawełek / (Fot. Materiały prasowe)
Michał Kotecki i Maciej Kotecki / (Fot. Materiały prasowe)
Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, 1* Michelin), Piotr Wójcik (Koneser Grill, Michelin Bib Gourmand), Marek Burakowski (Butchery & Wine), Przemysław Samul (Le Braci, Michelin Bib Gourmand) oraz Sebastian Wełpa (Kieliszki na Próżnej, Michelin Bib Gourmand) z Ferment Group / (Fot. Materiały prasowe)
Maciej Kotecki, Daniel Pawełek, Agata Godlewska oraz szefowie kuchni z Ferment Group / (Fot. Materiały prasowe)
Marek Uszyński, Daniel Pawełek i szefowie kuchni z Ferment Group / (Fot. Materiały prasowe)
źródło: materiały prasowe Stalgast