Faszerowane papryki z żółtym serem

Faszerowane papryki z żółtym serem

08 października 2013

FASZEROWANE PAPRYKI Z ŻÓŁTYM SEREM

Składniki dla 4 osób

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 4 czerwone papryki
  • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.