Dzisiaj, trzeciego dnia targów odbyły się Mistrzostwa Polski w Deserach. W tym roku temat mistrzostw brzmiał: „Polskie Jabłko”. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Hotelu Haffner z Sopotu – Michał Wiśniewski i Marcin Świerkosz.
Celem mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej i gastronomicznej oraz wyłonienie najzdolniejszych kucharzy i restauratorów, którzy potrafią zachwycać artyzmem i smakiem swojej pracy.
Każdy zespół musiał przygotować 8 sztuk identycznych deserów gastronomicznych a la carte. Sześć z nich zostało przedstawionych do oceny i degustacji dla jurorów, jeden deser został wystawiony na bufecie, a jeden został przekazany publiczności.
Gramatura całego deseru musiała zawrzeć się w granicach 80-140 gramów łącznie (bez talerza). Jednym ze składników deseru było jabłko. Czas na przygotowanie prac wynosił 2 godziny (120 minut).
Organizatorem Mistrzostw było Expo Sweet EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych i współorganizatorami są – Fundacja Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także Trendy Chef Team.