Europa na Widelcu

Wydarzenia

Europa na Widelcu

28 maja 2018

Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na Widelcu”.  Tegoroczna, 10. już edycja Europy na widelcu odbędzie się między 30 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku, jak również w innych częściach miasta.

Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się dla nas elementem większej całości. Regionalne produkty układamy na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. W ten sposób zapraszamy wrocławian i turystów do wzięcia udziału w wielkiej biesiadzie na wrocławskim Rynku.

Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadorów festiwalu – Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Z myślą o każdej kolejnej edycji układamy nowy program festiwalu, który wzbogacamy o wydarzenia towarzyszące oraz menu Europy na Widelcu. Menu festiwalu jest zapowiedzią tego, co zjemy podczas kulminacyjnego punktu programu, którym jest jednodniowa biesiada na Rynku.

Biesiada europejska jest naszym pomysłem na uczczenie rocznicy tzw. wyborów czerwcowych. Dokładnie 4 czerwca 1989 roku, w wyniku negocjacji Okrągłego Stołu, odbyły się pierwsze po II wojnie światowej częściowo wolne wybory. To głosowanie umożliwiło nam również późniejsze wejście do Unii Europejskiej, dlatego podczas biesiady łączymy smaki Wrocławia, europy, regionów i miast.

Oficjalnym organizatorem jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki Wrocławia.

30 maja – 3 czerwca (środa–niedziela)

Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych

1 czerwca (piątek)         

g. 16.00 – 19.00    Spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu „Wrocławskie Spotkania Nalewkowe” (plac Solny, budynek Starej Giełdy)

2 czerwca (sobota)

Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska (Rynek)

Program wydarzeń na scenie*

12.30 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski

12.45 Parada kucharzy

13.00 Prezentacja zespołów kucharskich

13.15 Oficjalne otwarcie festiwalu –  Robert Makłowicz

13.20 Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw

13.45 Występ zespołu University of Wroclaw Orchestra – unikatowego przykładu studenckiej integracji międzykulturowej

14.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

14.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz

14.50 Konkurs  dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

15.00 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem

15.45 Robert Makłowicz z kamerą na jarmarku

16.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

16.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz

17.00 Konkurs dla publiczności

17.10 Gotowanie na scenie – Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję nie marnuję. Resztki na stół.”

17.30 Wręczenie certyfikatów Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

17.40 Gotowanie na scenie – pokaz lodowy – Rafael Derosa, ambasador smaków słonecznej Italii w Polsce i przyjaciel lodziarni Tony

18.00 Koncert Joao De Sousa z Portugalii, muzyka mieszkającego we Wrocławiu

18.30 Konkurs dla publiczności – „Leć z Wro” (rozstrzygnięcie konkursu Air France)

18.40 Pokaz –  wina i sery dolnośląskie

19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2018

19.15  Tort Europy na widelcu

19.30  „Leć z Wro” – quiz Portu Lotniczego

20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Natalia Lubrano, Paweł Gołębski i gwiazda wieczoru Kayha

22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

* Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z dużą dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu.

1, 2 czerwca (piątek, sobota)

Dinner in the Sky – podniebna restauracja (pl. Solny)

4 czerwca (poniedziałek)

g. 13.30 – 20.00    Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności  (Rynek).

FILMOWA EUROPA NA WIDELCU

Bilety w cenach 12, 16 i 20 zł (w zależności od rodzaju seansu) do nabycia w kasach kina Nowe Horyzonty

1 czerwca (piątek), pokaz w kinie Nowe Horyzonty i uroczyste otwarcie przeglądu oraz pokaz plenerowy na dachu hotelu Monopol

19.00             „Alain Ducasse”, reż. Gilles de Maistre, Francja 2017, 84’, pokaz w kinie Nowe Horyzonty (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek)

22.00             uroczyste otwarcie przeglądu oraz pokaz plenerowy na dachu hotelu Monopol filmu „Bar Schumanna”, reż. Marieke Schroeder, Niemcy 2017, 98’ (filmowi towarzyszą dyskusja, pokazy barmańskie i impreza z djem)

2 czerwca (sobota), pokazy w kinie Nowe Horyzonty

18.00             „Tampopo”, reż. Jûzô Itami, Japonia 1985, 114′, wprowadzenie do filmu z udziałem eksperta (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek)

21.00             „Jiro śni o sushi”, reż. David Gelb, USA 2011, 83′ (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek)

 3 czerwca (niedziela), pokazy w kinie Nowe Horyzonty

11.00             „Co masz na talerzu”, reż. Catherine Gund, USA 2009, 76′, seans dla dzieci w wieku 8+ (filmowi towarzyszą wprowadzenie i poczęstunek)

18.00             „Cydrowe historie”, reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania 2015, 65′ (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek).

Menu festiwalowe