Ernest Jagodziński: Menu degustacyjne to nie wszystko

Eksperci branży

Ernest Jagodziński: Menu degustacyjne to nie wszystko

03 czerwca 2019

Decydując się na otwarcie własnej restauracji powinniśmy zadać sobie pytanie, jak wyróżnić się i o co zadbać, aby utrzymać przewagę na lokalnym rynku.

Zatem marzenie o własnej, wyjątkowej restauracji nie musi być jednym z tych, które nigdy się nie spełnią. Przy pewnych nakładach pomysłowości i ciężkiej pracy można stworzyć wspaniałą restaurację i cieszyć się prowadzeniem własnego biznesu. Jest to zadanie trudne, ale nie niemożliwe.
Ale od początku. W moim przypadku szukaliśmy wspólnie z żoną miejsca, które będzie lokalizacyjnie atrakcyjne. Kolejnym etapem była nazwa, która identyfikowałaby nas, jak również opisywała co dla nas jest najważniejsze. Chcieliśmy, żeby wszyscy czuli się u nas tak dobrze jak w domu.
Przy tworzeniu logo – Autentyk – wpadliśmy na pomysł, że skoro dla nas najważniejsza jest kuchnia i ludzie to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać to do naszej nazwy. I tak już zostało. Jak wiemy goście, którzy decydują przyjść do restauracji chcą przeżyć niezapomnianą podróż kulinarną. Czasem taką możliwość daje nam menu degustacyjne. Jak zatem zachęcić gości, czym ich zaskoczyć i zaintrygować?
Wszystko to zależy od profilu restauracji i stylu gotowania szefa. Ostatnimi czasy stało się modne tworzenie menu na podstawie aranżowania potraw naszego dzieciństwa w nowoczesnej odsłonie. Odwiedzający nas goście wówczas do końca nie wiedzą, czego się spodziewać na talerzu. Coraz częściej również młode pokolenie szefów kuchni, jak również kucharzy, z ogromnym szacunkiem sięga do starych przepisów. Chcą tym samym opowiedzieć historię za pośrednictwem produktu, technik czy czasem samego wyglądu talerza.
Menu degustacyjne to nie jedyny wabik w restauracji. Kolejnym elementem jest sam zespół, który już od samego powitania w drzwiach potrafi zaskarbić sobie serca gości. Pamiętajmy jednak, że miły uśmiech to nie wszystko, do tego trzeba dodać super wyszkoloną obsługę, która ma wiedzę na temat serwowanych potraw oraz win i umiejętnym ich pairingu. No i najważniejsze – produkt. Wokół niego wszystko się kręci. Nie przepis, nie sprzęt, nie nasze umiejętności. Najważniejsze jest to, co wiemy o produkcie, którego chcemy użyć. Im więcej wiemy, tym większe prawdopodobieństwo słusznego i smacznego użycia. Goście coraz częściej to doceniają i dlatego są w stanie zapłacić wyższą cenę za danie, ale również będą do nas wracać właśnie dla jakościowego produktu, a co za tym idzie jakościowej kuchni.
Jak widać jest wiele elementów, których obecność składa się na to, aby restauracja miała swój charakter. Często nawet niedogodna lokalizacja restauracji nie jest przeszkodą do tego, aby odwiedzić ją dla wyjątkowych potraw, wyśmienitego szefa kuchni czy atmosfery.

ERNEST JAGODZIŃSKI
właściciel i szef kuchni
restauracji Autentyk – kuchnia i ludzie
członek Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
członek Poznańscy Kucharze Razem

Fot. Dziamski Studio Bartosz Dziamski