Po pierwszym etapie konkursu organizowanego przez Transgourmet i Selgros dla szkół gastronomicznych z całej Polski, nadszedł czas na finał. Przyszli szefowie kuchni zmierzą się już 13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a stawką są atrakcyjne nagrody zarówno dla finalistów konkursu, jak i dla szkół, które reprezentują.
Podobnie jak w poprzedniej edycji, rywalizacja składa się z dwóch etapów. Pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których uczestnicy mieli za zadanie przedstawić recepturę na danie przy użyciu udka z kurczaka i młodych warzyw. Z kolei zadanie finałowe polega na przygotowaniu dania z kurczaka, szparagów i dowolnego wędzonego produktu.
W finale konkursu, który odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wystąpią:
Oskar Brzozowski – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
Antoni Hubert – Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku
Przemysław Kapusta – Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie
Kamil Mazur – Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie
Antoni Nowakowski – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Bartłomiej Swiergal – Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie
Patrycja Szczepaniak – Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie
Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. O. Bujwida w Krakowie
Antoni Waligóra – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
Zwycięzca finału zostanie nagrodzony miesięcznym stażem pod okiem ekspertów i trenerów Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Organizatorzy przewidzieli również nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 5000 zł dla szkoły zwycięzcy.
Zmagania młodych kucharzy będzie można śledzić na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Instagramie oraz na Facebook’u.