Catering dietetyczny to różnorodne zestawy zawierające odpowiednio zbilansowane dania przygotowane zgodnie z zasadami zdrowego żywienia na cały dzień. Diety przygotowywane są przez profesjonalnych dietetyków według określonego „klucza dietetycznego” oraz preferencji klienta.
Odpowiadając na pytanie – jak uruchomić catering dietetyczny, to pierwszym krokiem jaki powinniśmy wykonać jest rozeznanie się na rynku, na którym planujemy rozwinąć działalność, a następnie rozpoczęcie procedur urzędowych związanych z otworzeniem działalności gospodarczej.
Po zakończeniu wszelkich formalności należy skupić się na przygotowywaniu lokalu. Podobnie jak w przypadku lokali gastronomicznych, tak i w tym przypadku musimy dysponować w pełni wyposażoną kuchnią spełniająca normy HACCP oraz wymogi nałożone przez Państwowy Inspektorat Sanitarny. Przystosowanie oraz urządzenie kuchni wiążą się z kosztami rzędu kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy złotych.
Zasadnicze znaczenie w przypadku tego typu działalności ma zatrudnienie profesjonalnego i doświadczonego szefa kuchni oraz wykwalifikowanego dietetyka, którzy na zasadzie współpracy będą przygotowywać odpowiednio zbilansowane i różnorodne menu.
Kolejnym ważnym krokiem jest wyszukanie dostawców oferujących wysokiej jakości produkty oraz nawiązanie współpracy z wybraną firmą kurierską.
Znaczącą rolę w przypadku prowadzenia cateringu dietetycznego ma stworzenie odpowiedniej strategii i prowadzenie działań marketingowych. Dobór odpowiedniej nazwy oraz logo firmy ma kluczowe znaczenie. Niezbędne jest również stworzenie przejrzystej i prostej w obsłudze strony internetowej obsługującej płatności online. Na tym etapie należy zaplanować jaką sumę chcemy wydać na reklamy w Internecie, w tym również na Facebooku, Instagramie i innych social mediach, które pozwolą pozyskać nowych klientów.
W mojej ocenie catering dietetyczny jest modnym i może być dochodowym pomysłem na biznes. Wszystko zależy od popularności oferty firmy, jakości produktów i profesjonalnej obsługi klienta. Obecnie rynek odbiorców znacznie się poszerzył, z cateringu korzystają już nie tylko osoby dużo zarabiające z wielkich miast.
Cateringi dietetyczne to duży, wart ponad miliard złotych rynek. Z pomocą profesjonalistów można zacząć szybko zarabiać, jeśli tylko potrafimy stworzyć dobrej jakości produkt, dotrzeć do dużej liczby klientów i przekonać ich do naszego smaku.
Oprac. red.
DANIEL ŻĄDŁO
Szef Kuchni
LavFit – catering dietetyczny
Członek Euro-Toques Polska
www.eurotoquespolska.com