Po wielkim sukcesie jakim było stworzenie w Warszawie kultowej już restauracji Butchery&Wine, przyszła pora na Gdynię. Przy ul. Abrahama, tylko 300 m od Gdyńskiego Centrum Filmowego otworzyło się Butchery&Wine Gdynia. Punkt obowiązkowy dla wszystkich, którzy kochają mięso (sezonowane steki), ale przede wszystkim wyznają zasadę Daniela Pawełka – Love What You Eat. Restauracja stawia też na lokalność i dużo miejsca w menu zajmują ryby i warzywa – cieszyć się mogą więc nie tylko mięsożercy.
Na pytanie dlaczego Gdynia – Daniel Pawełek odpowiada:
Jeśli miałem otworzyć restaurację gdzieś poza Warszawą to tylko w Gdyni. Kocham to miasto – jego urok, architekturę i dzikie plaże. To nie jest typowo turystyczne miasto, tu się po prostu dobrze żyje i wypoczywa. Są do tego świetne miejsca jak: super komfortowy Courtyard Gdynia Waterfront z pięknym widokiem na morze, czy Super Yacht Club z najnowszymi jachtami i łodziami motorowymi. Teraz też będzie gdzie dobrze zjeść.