Czy warto wybrać patelnię granitową?

Aktualności

Czy warto wybrać patelnię granitową?

Na pewno słyszałeś o patelniach granitowych i ich zaletach. Przy okazji mogłeś spotkać się z różnymi mitami na temat tych naczyń. Nic dziwnego, ponieważ w internecie krąży dość duża liczba opinii, których prawdziwość trudno zweryfikować. Na szczęście trafiłeś na artykuł, który powinien rozwiać Twoje wątpliwości.

Budowa patelni granitowej

Na wstępie należy wyjaśnić, dlaczego ten rodzaj naczyń nazywamy „granitowymi”. Otóż wbrew pozorom nie chodzi o wykonanie z kamienia granitowego, lecz o podobny do niego wygląd. Patelnie tego typu są pokryte teflonem, a ich rdzeń wykonany jest ze stali węglowej i pokryty porcelanową emalią.

Co z bezpieczeństwem?

Jeśli chodzi o wspomniane na początku mity, to nie ma czego się obawiać. Patelnie granitowe są całkowicie bezpieczne i można ich spokojnie używać bez żadnych obaw o zdrowie.

Naczynia te nie zawierają szkodliwych substancji (takich jak PFOA, czyli toksyczny kwas perfluorooktanowy) i są biologicznie obojętne (neutralne w kontakcie z żywnością).

Zalety granitowych patelni

Skoro rozwialiśmy już obawy dotyczące bezpieczeństwa patelni granitowych, przejdźmy do ich pozostałych zalet.

Po pierwsze, naczynia te są niezwykle trwałe i odporne zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i wysokie temperatury. Znaczący jest fakt, że wytrzymują dużo wyższe temperatury niż inne rodzaje patelni, nawet 1200 ºC.

Po drugie, niektóre modele granitowych patelni, na przykład te oferowane w sklepie Prymus AGD, są wyposażone w wyjątkowo wygodny uchwyt. Jest nie tylko ergonomiczny (co znacznie ułatwia na przykład przenoszenie patelni), ale też cechuje się odpornością na wysoką temperaturę.

Po trzecie, dno patelni granitowej składa się z 3 warstw, a mianowicie z:

powłoki podkładkowej, dzięki której jest odporna na ścieranie,
powłoki zabezpieczającej (ceramicznej), mającej za zadanie dodatkowo usztywnić patelnię,
powłoki zewnętrznej, nadającej powierzchni patelni właściwości nieprzywierające.
Nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie potraw bez dodatku tłuszczu, co jest istotne, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu. Patelnia jest też dzięki temu łatwa w czyszczeniu.

Dodatkowe zalety

Jakie jeszcze atuty ma patelnia granitowa? Mogą jej używać właściciele wszystkich typów kuchenek, czyli ceramicznych, gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Ponadto dzięki swojej konstrukcji wyróżnia się świetnym przewodnictwem cieplnym. Ma to korzystny wpływ na przyrządzanie potraw, gdyż dania będą równomiernie wysmażone lub ugotowane.

Warto pamiętać, że w przypadku tego rodzaju naczyń należy używać tylko silikonowych albo drewnianych łyżek oraz łopatek. Jeszcze jedną zaletą, o której trzeba wspomnieć, jest możliwość mycia patelni w zmywarce.

Podsumowanie

Po lekturze tego artykułu na pewno wiesz już wystarczająco dużo na temat granitowych patelni. Przekonałeś się, że to bezpieczne i wszechstronne naczynie wysokiej jakości, w które warto zainwestować. Warto sprawdzić ofertę dobrego branżowego sklepu. Znajdziesz tam na pewno patelnię, która spełni Twoje wymagania.

Artykuł  zewnętrzny