28 lutego w Copernicus Toruń Hotel odbył się czwarty Toruński Bal Charytatywny. Wydarzenie miało na celu wsparcie podopiecznych Centrum Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych „Młody Las” w Toruniu, a zebrane środki przeznaczono na wyposażenie sali sensorycznej i edukacyjnej.
Bal rozpoczął się kolacją degustacyjną, przygotowaną przez siedmiu toruńskich szefów kuchni, w tym Dawida Wojciechowskiego z restauracji Salt w Copernicus Toruń Hotel, Patryka Stanewicza z Pałacu Widokowego, Ariela Gomez Carusso z restauracji 4 Pory Roku, Bartłomieja Witkowskiego z Piernicova, Krzysztofa Czerniawskiego z Esencji, Mateusza Bielińskiego z Tako Yaki Sushi Bar, Khasha Erdene z Monka. Kolację poprowadził Tomasz Purol – Top Chef, a o profesjonalną obsługę gości zadbała Natalia Unton z zespołem kelnerów Copernicus Toruń Hotel.
Po kolacji odbyła się licytacja wartościowych przedmiotów, prowadzona przez uwielbianą dziennikarkę i pisarkę Marzenę Rogalską. Wśród licytowanych fantów znalazły się m.in. dzieła wybitnych malarzy z regionu, koszulka wraz z biografią „Życie na lodzie” Mariusza Czerkawskiego, wypożyczenie wybranego modelu Mercedesa na dwa tygodnie, vouchery do uznanych toruńskich restauracji oraz zaproszenia na popularne programy i wydarzenia kulturalne. Najwyżej wylicytowano kolację w restauracji White Marlin w Sopocie za 45 tysięcy złotych. Łącznie z samej licytacji zebrano blisko 240 tys. zł.
Organizatorzy pragną podkreślić, że wydarzenie w swoim założeniu, ma charakter pro bono, dochód z biletów na bal w całości przekazany jest na cel charytatywny, a osoby i instytucje zaangażowane w organizację nie pobierają wynagrodzeń.
Bal odbył się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Piotra Całbeckiego. Organizatorami wydarzenia od początku inicjatywy są Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń, Copernicus Toruń Hotel oraz redakcja Papaja.pl.
źródło: materiał prasowy papaja.pl
Fot. Julia Marszewska
oprac. H. Handkowska