Czekoladowe cuda na EuroGastro 2012

Newsy

Czekoladowe cuda na EuroGastro 2012

08 marca 2012

Wyjątkowe propozycje zastosowania czekolady, podczas nadchodzących targów EuroGastro 2012 przedstawi trzech mistrzów cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała. Pokazy cukiernicze odbywać się będą we wszystkie dni targowe, od 21 do 23 marca, w Centrum Targowo Kongresowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Pierwszego dnia XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w godzinach 11:00-17:00, odbędzie się pokaz tworzenia pralin, trufli czekoladowych oraz dekoracji w stylu angielskim. Będzie można zobaczyć z bliska, jak temperuje się czekoladę, wylewa formy do pralin, wylewa czekolady z form, nadziewa, zamyka, wyjmuje gotowe praliny oraz wykonuje bajeczne dekoracje w stylu angielskim. To również świetna okazja do poznania marki T.Deker Patissier & Chocolatier oraz degustacji naszych niezwykłych słodkości. – zachęca Tomasz Deker, organizator pokazu. O godzinie 15:00 w hali wystawienniczej odbędzie się również konkurs degustacyjny dla zwiedzających.

Drugi dzień targów przyciągnie z pewnością nie tylko miłośników słodkich smakołyków, ale również chętnych do udziału w akcji charytatywnej. Podczas pokazu sztuki cukierniczej pt.: „Bajkowe inspiracje czekoladowe”, który trwać będzie w godzinach 10.00-17.00, członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała wyczarują misterne rzeźby czekoladowe, a gwiazdy showbiznesu i inne sławy będą ozdabiać czekoladowe jaja wielkanocne. Oprócz przyjemności  w tworzeniu dzieł czekoladowych, przyświeca nam wzniosły cel – pomoc dzieciom, gdyż nasze prace i jajka czekoladowe pomalowane przez znane osoby, zostaną zlicytowane, a pieniądze z licytacji – przekazane na potrzebujące dzieci.- podkreśla jedna z organizatorek pokazu, Bożena Sikoń.

Ostatniego dnia targów odbędzie się krótki kurs, podczas  którego Tomasz Deker pokaże, jak z pasją wykonać wyjątkowe przysmaki wielkanocne i inne desery z użyciem czekolady. Pokaz Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych potrwa od godziny 10:00 do 13:00, w hali wystawienniczej Centrum MT Polska. Następnie, rozpocznie się pokaz nowoczesnych technik dekorowania tortów w stylu angielskim – tortownia.pl, podczas którego zostaną między innymi zaprezentowane możliwości wykorzystania plotera tnącego. Wszyscy zwiedzający będą mogli zapoznać się z ofertą Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, a chętni skorzystać również z konsultacji cukierniczych z Bożeną Sikoń, Mistrzem Cukiernictwa. Pokaz potrwa do godziny 17:00.

Czekoladowe cuda tworzone przez wybitnych cukierników to nie jedyna atrakcja tegorocznych targów EuroGastro. Zwiedzający będą mogli również podziwiać prezentacje profesjonalnych baristów, pokazy kulinarne, a także wziąć udział w wielu ciekawych wykładach i szkoleniach. Ponadto na gości czekać będzie ponad 250 stoisk. Swoje propozycje przedstawią nie tylko polscy wystawcy, ale również firmy z 21 innych krajów, w tym z tak odległych i egzotycznych krajów, jak Chiny, Maroko czy Indie.

Osoby zainteresowane udziałem w targach i w wydarzeniach towarzyszących, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.