CZEKOLADOWE BROWNIE
Stanisław Bobowski, szef kuchni Radisson Blu w Krakowie
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 125 g ciemnego cukru
- 125 g cukru pudru,
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 85 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 duża łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie umieścić gorzką czekoladę na kąpieli wodnej i rozpuścić. Ubij w mikserze jajka z cukrem, następnie powoli i dokładnie wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą (czekolada nie może być za bardzo ciepła żeby nie ścięła jajek). Przesiej w misce mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do czekolady uprzednio wymieszanej z jajkami i cukrem, mieszając aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Piec ciasto przez 20-23 minuty. Po upieczeniu i ostygnięciu zalewamy ganaszem i posypujemyprażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
Składniki na ganasz:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 180 g śmietany 30%
- 40 g glukozy
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę na kąpieli wodnej, następnie dodać śmietanę 30% i glukozę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Następnie wstawić do lodówki.