Czekoladowe Brownie

Czekoladowe Brownie

17 września 2013

CZEKOLADOWE BROWNIE

 

Stanisław Bobowski, szef kuchni Radisson Blu w Krakowie

 

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 125 g ciemnego cukru
  • 125 g cukru pudru,
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 85 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duża łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

 Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie umieścić gorzką czekoladę na kąpieli wodnej i rozpuścić. Ubij w mikserze jajka z cukrem, następnie powoli i dokładnie wymieszaj  z rozpuszczoną czekoladą (czekolada nie może być za bardzo ciepła żeby nie ścięła jajek). Przesiej w misce mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do czekolady uprzednio wymieszanej z jajkami i cukrem, mieszając aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.

Piec ciasto przez 20-23 minuty. Po upieczeniu i ostygnięciu zalewamy ganaszem  i posypujemyprażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

 Składniki na ganasz:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 180 g śmietany 30%
  • 40 g glukozy

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę na kąpieli wodnej, następnie dodać śmietanę 30% i glukozę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Następnie wstawić do lodówki.