W dniach 3–5 października w Zamku Książęcym w Niemodlinie odbyła się VIII edycja ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!”. Uczestnicy rywalizowali o tytuł autora najlepszego dania z karpia opolskiego. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Potrawy oceniali wybitni przedstawiciele świata gastronomii: Marcin Bielec, Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Iwona Niemczewska, Marcin Przybysz, Kurt Scheller, Robert Sowa, Paweł Stawicki, Krzysztof Szulborski oraz Jarosław Uściński.
Nagrodę główną w wysokości 10 000 zł oraz zaproszenie na zwiedzanie włoskiej fabryki pieców, ufundowane przez firmę Unox, otrzymały Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania z Kuźni Smaków przy Kopalni Złota w Złotym Stoku.
Pozostali laureaci:
- II miejsce – Paweł Ferenc i Sylwia Defińska (restauracja Domolo, Dąbrowa Górnicza)
- III miejsce – Bartosz Rosa i Jacek Woźny (restauracja The Time, Poznań)
Organizatorem wydarzenia była Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, we współpracy z szefem kuchni Kamilem Klekowskim. Patronat merytoryczny objęły: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Oprac. H.Handkowska
Źródło i fot.: biuro prasowe Czas na rybę