Czas na rybę rostrzygnięty

Aktualności

Czas na rybę rostrzygnięty

Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz z Grand Hotel Boutique wywalczyli pierwsze miejsce w konkursie Czas na rybę, który odbył się 3 października w Zamku w Niemodlinie.

Przygotowali oni karpia po rzeszowsku.

Drugie miejsce przypadło Tomaszowi Wenckowi i Kamilowi Kulczyckiemu z Smaczna Dieta z Gorzowa Wlkp. (karp opolski konfitowany w maśle z makaronem w sosie rakowym, leśnymi grzybami, kukurydzą i kawiorem Oscietra),

a trzecie Tomaszowi Mielniczukowi i Tadeuszowi Węcławikowi z Gościńca Pod Lasem i Restauracji za kulisami z Lublina (konfitowany filet z karpia z nadziewanym makaronem, sos zabajone na nalewce i konfitura z jeżyn i czerwonego derenia).

W jury konkursu zasiadali: Iwona Niemczewska, Wojciech Harapkiewicz, Jarosław Uściński, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Robert Szulborski, Krzysztof Malinowski, Krzysztof Gawlik, Jarosław Walczyk.

Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana przez Stowarzyszenie – Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”. Nagrody dla pozostałych uczestników ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu. Natomiast potrawa – Karp po rzeszowsku – przygotowana przez Krzysztofa Kowalskiego i Kamila Bujdasza otrzymała dodatkową nagrodę w kategorii „danie na wynos”, którą ufundowało Metro-Catering-System.

Natomiast 2 października startowali uczniowie szkół gastronomicznych. Ich potrawy oceniało jury w skaldzie: Krzysztof Malinowski, Marcin Kosmala, Maria Magdalena Politowicz, Lucyna Haluch, Walentyna Jałocha, Tomasz Buchczik, Michał Proc i Tadeusz Czapla.

Pierwsze miejsce zdobyła Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna (karp w towarzystwie borowików i makaronu),

drugie Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (karp konfitowany/ roladka z marchwi/ ziemniak wędzony/ sos holenderski/ burak/ chips z makaronu/ pianka z białego wina),

a trzecie Angelica Janic i Karolina Patrzyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna (karp w winie z ziołami w sosie holenderskim z chipsami z dyni i makaronem o zapachu lawendy).

Organizatorem konkursu była Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, natomiast współorganizatorem Kamil Klekowski prowadzący działalność „Edukacja od Kuchni” oraz Zamek Książęcy w Niemodlinie. Konkurs objęty był patronatem merytorycznym przez Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Fot: Mateusz Antkowiak

Udostępnij artykuł