Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

08 października 2013

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora

i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 – 50 minut.