Co piąty punkt gastronomiczny wyrzuca ponad 5 kg jedzenia dziennie

Aktualności

Co piąty punkt gastronomiczny wyrzuca ponad 5 kg jedzenia dziennie

Odpowiednie gospodarowanie żywnością to nie tylko wyzwanie konsumentów. Gastronomia także mierzy się z nadmiarem niewykorzystanych dań i składników. Przyczynia się do tego m.in. przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia, niska świadomość pracowników i brak cyklicznego sprawdzania ważności dat spożycia. Negatywne skutki tych postaw obrazuje badanie R&B Hub. Wskazuje ono, że co piąty punkt gastronomiczny wyrzuca ponad 5 kg jedzenia dziennie.

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, biznesowy, ale przede wszystkim społeczny. To koszt produktów, energii, pracy – a te wszystkie elementy są dziś drogie i trudne do zoptymalizowania. Staramy się więc, by w naszych restauracjach ograniczyć ten problem. Pomaga nam w tym szkolenie pracowników, ale też technologia. Używamy inteligentnych wag i programów, które pozwalają nam minimalizować straty żywności. Korzystamy też z aplikacji Too Good To Go, która pozwala nam sprzedać nadmiar dań w przystępnych cenach. Przez blisko dwa lata naszego udziału w inicjatywie użytkownicy aplikacji pomogli ochronić przed zmarnowaniem ponad 2 tys. posiłków. Liczymy, że tego typu projekty będą zyskiwać na popularności – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Eksperci Sodexo Polska podkreślają także, że innym sposobem na redukcję strat w gastronomii jest weryfikacja rozmiarów serwowanych porcji. Z badań przeprowadzonych przez firmę wynika, że blisko co piąty gość restauracji (15%) pracowniczych pozostawia na talerzu ponad 150 gramów jedzenia, a większość osób z tej grupy (68%) jako przyczynę tej sytuacji wskazuje zbyt duży rozmiar posiłku. W poradniku „Praktyczne sposoby na walkę z marnotrawstwem żywności” eksperci podkreślają też, że niemal 40% odpadów spożywczych w obszarze usług żywieniowych to wynik strat talerzowych, a działaniem mogącym zmniejszyć skalę tego problemu jest umożliwienie klientom zamówienia dania w mniejszej wersji.

źródło: Sodexo Polska

oprac. H.Handkowska