20 grudnia Związek Polskie Mięso zorganizował charytatywne warsztaty gotowania świątecznych potraw. Wspierali go liczni sponsorzy, tj.: Akademia Kulinarna Marcina Budynka, Zakłady Mięsne Zakrzewscy, Zakłady Mięsne Stanisławów, Prime Food, Nero, Baziółka – Swedeponic Polska, Muffin Love, Polska Federacja Producentów Żywności.
Dzieci z warszawskiego Domu dziecka nr 1 mogły poczuć magię świąt przygotowując wraz z szefami kuchni – Marcinem Budynkiem i Robertem Sową oraz dziennikarzami, świąteczne potrawy. Przy dekorowaniu słodkości podopieczni mogli wykazać się kreatywnością i pomysłowością, a wspierała ich między innymi Małgosia O’Szewster z MuffinLove. Dzieci oraz dziennikarze chętnie zabrali ze sobą własnoręcznie przygotowane słodycze.
Dzieciaki serwowały także wszystkim gościom danie z mięsem w roli głównej oraz ziołowe sosy na bazie ziół dostarczonych licznie przez firmę Baziółka – Swedeponic Polska.
Podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć oczywiście Świętego Mikołaja. Dzięki partnerom wydarzenia Dzieci otrzymały indywidualne prezenty, dostosowane do ich wieku a także wiele innych upominków, między innymi: rozmaite gry planszowe i edukacyjne, zabawki, zestawy klocków Lego, torby słodyczy, vouchery na zakup odzieży, zapas ziół i oczywiście dostawę Polskiego Mięsa na cały rok. Na rzecz Domu Dziecka Związek Polskie Mięso przekazał również sprzęt AGD: pralkę i zmywarkę.
Wydarzenie zakończyło się wspólnym posiłkiem podczas którego Dzieciaki podzieliły się swoimi wrażeniami i uśmiechem, które to były największą nagrodą za trud i prace, włożone przez Związek Polskie Mięso i sponsorów w przygotowanie tych warsztatów.