29 października – 7 listopada w Browarach Warszawskich trwa Dyniobranie. Z tej okazji wybrane restauracje i kawiarnie przygotowały specjalne dania, desery i napoje z dynią w roli głównej.
Świętowanie jesiennych zbiorów
W Deseo czekają na nas tajemnicze i tematyczne desery w stylu petit gateau – Halloween i Bloody Nika. W cukierni można wypić Pumpkin Spice Latte i skosztować czekoladowych czaszek. Dyniowego latte będzie można spróbować także w dobro&dobro cafe oraz w Etno Cafe. Z kolei limitowane koktajle pojawią się w Munji, warto tutaj również spróbować oryginalnych dań znad Adriatyku. Dynia na deser? Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem proponuje kawiarnia Vita Cafe. Natomiast piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią.
W sercu Browarów, w nowo otwartym Food Hall Browary na gości czekają wyjątkowe, dyniowe propozycje. Restauracje działające w dawnej Leżakowni – części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego – specjalnie na Dyniobranie przygotowały jesienne menu. Jasna Sprawa zaprasza na aromatyczny krem z pieczonej dyni z imbirem podawany w świeżej dyni Hokkaido, a S’poke Bowl & Śledzie na halloweenowy bowl z dynią Hokkaido w miso i miodzie z prażonymi orzeszkami ziemnymi, avocado, marynowanym shitake i japońską sałatką ziemniaczaną. Z kolei w Seafood Bar spróbujemy curry z kerali z krewetkami, dynią piżmową, chutneyem śliwkowym i ryżem japońskim. A’panu occo? stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz majonezem szczypiorkowym z chorizo. Octo Pasta & Pizza przez tydzień będzie serwowała czarne makarony z pieczoną dynią Hokkaido i dodatkami. A w Boston Burger władzę przejmuje burger z chutney dyniowym.
Co przygotował Browar Warszawski? W aktualnym menu znajdziemy rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Od 29 października do 7 listopada we włoskiej restauracji Pizza Lecentano na gości czekają dwie jesienne propozycje – ravioli z dynią w sosie pecorino lub dyniowe risotto z Coppa di Parma i szafranem.
Starowarszawska Gastronomja poleca wegańskie ceviche z dyni podawane z awokado oraz wegetariańskim kremem z dyni z popcornem o smaku mango-wanilia. W restauracji Olivos Cafe & Restaurant będzie okazja do spróbowania ich autorskiej zupy z dyni pizzy na sosie dyniowym i tradycyjnego dyniowego deseru.