Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy – to wszystko czeka na Państwa podczas targów WorldFood Warsaw – 10-12 kwietnia w halach EXPO XXI Warszawa.
Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood Warsaw, a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Od kilkunastu lat organizuje konkurs Arte Culinaria Italiana, konkurs kulinarny, w którym najlepsi polscy szefowie kuchni rzucają wyzwanie sztuce włoskiej kuchni. Konkurs jest sponsorowany przez Barillę, a w tym roku przewodniczy mu Bellavita Warsaw, wiodące wydarzenie poświęcone eksportowi włoskiej żywności i napojów. Trzej najlepsi szefowie kuchni będą mieli okazję poprowadzić masterclass na scenie Bellavita Food Academy, używając tylko produktów prezentowanych na targach. Trzej szefowie kuchni będą musieli wykorzystać swoją wyobraźnię, wybierając składniki od wystawców obecnych na targach i tworząc niepowtarzalne dania przed tysiącami odwiedzających.
Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Jacka Nawrockiego – Właściciela i Szefa Kuchni restauracji Saute Jacek Nawrocki.
Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood Warsaw.
W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy.
Targi WorldFood Warsaw zaszczyci grupa kilkunastu wystawców z Hiszpanii, prezentując swoje tradycyjne produkty i regionalne specjały: hiszpańskie tapas, wina, sery, produkty ekologiczne, oliwę czy wyjątkowy smak papryczek chili.
W tym roku nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego kucharza – strażaka, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej.
– Szczególnie zapraszamy wszystkich przedstawicieli sektora HoReCa do udziału w wydarzeniu. W targach weźmie udział kilkuset Wystawców z branży spożywczej z 25 krajów świata m.in. reprezentujący Białoruś, Belgię, Egipt, Niemcy, Węgry, Indie, Indonezję, Polskę, Rumunię, Rosję, Hiszpanię, Sri Lankę, Turcję, Wielką Brytanię, Wietnam czy Chiny, a wraz z nimi przyjadą wyjątkowe produkty, smaki i zapachy, które mogą być zaproszeniem do kulinarnej przygody dla właścicieli, restauracji, klubów, kawiarni, herbaciarni, pubów czy punktów gastronomicznych. Warto wykorzystać tę okazję, by nawiązać wartościowe kontakty biznesowe i zapoznać się z nowinkami i ofertą dla tego sektora. Najbliższa, V edycja, zapewnia rozmowy handlowe zorganizowane pod potrzeby i zainteresowania uczestników, również z branży HoReCa, oraz pokazy kulinarne przygotowane przez najlepszych kucharzy – zachęca Agnieszka Szpaderska Manager Targów.