Bocuse d’Or Poland 2018

Wydarzenia

Bocuse d’Or Poland 2018

11 stycznia 2018

27-28 lutego podczas targów Warsaw Gastro Show odbędzie się finał krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018. Wyłoniona w preeliminacjach ósemka zawalczy o najwyższe trofeum i możliwość reprezentowania Polski w finale europejskim, który odbędzie się 11-12 czerwca 2018 r. w Turynie.

Do konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania. Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo (chef), którzy mają ukończone 23 lata. Każdy z kandydatów sam dobierał sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć więcej niż 22 lata.

W finale polskim wystąpią: Jakub Kasprzak z restauracji Lumière w Baranowie i Mateusz Gubała; Paweł Kubera z Hotelu DeSilva w Poznaniu i Paweł Żurkowski; Patryk Kwieciński z Capri Ristorante & Bar w Warszawie i Ernest Zięba; Jacek Majcherek z Bistro Słowacki w Gdańsku i Wiktor Bałdyga; Maciej Majewski z Sofitel w Warszawie i Szymon Ścisłoski; Marcin Molik z restauracji Drukarnia w Warszawie i Krystian Campagno; Dawid Szkudlarek z Folwarku Folińscy w Wysokiej i Maciej Pisarek; Dawid Zagrzywiec z Courtyard by Mariott Warsaw Airport i Sebastian Graca.

Każdego dnia konkursowego przed międzynarodowym jury oraz publicznością wystąpi czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników, a ich kulinarne zmagania będą trwały 5 godzin i 30 minut.

W tym czasie zawodnicy będą musieli przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy będą musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.

W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:

– Danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka.

– Danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka i lubczyku.

Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Wykorzystanie gotowych produktów do przygotowania dań jest zabronione, z wyjątkiem surowych warzyw obranych, wyczyszczonych, nieprzygotowanych w odpowiednie kształty jak również w Regulaminie konkursu Organizator dopuścił użycie przez zawodników produktów marki CHEF.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or.

Klub Szefów Kuchni partnerem merytorycznym Bocuse d’Or Poland 2018, a oficjalnym przedstawicielem w Polsce jest agencja Smarten PR. Natomiast Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.