27-28 lutego podczas targów Warsaw Gastro Show odbędzie się finał krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018. Wyłoniona w preeliminacjach ósemka zawalczy o najwyższe trofeum i możliwość reprezentowania Polski w finale europejskim, który odbędzie się 11-12 czerwca 2018 r. w Turynie.
Do konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania. Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo (chef), którzy mają ukończone 23 lata. Każdy z kandydatów sam dobierał sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć więcej niż 22 lata.
W finale polskim wystąpią: Jakub Kasprzak z restauracji Lumière w Baranowie i Mateusz Gubała; Paweł Kubera z Hotelu DeSilva w Poznaniu i Paweł Żurkowski; Patryk Kwieciński z Capri Ristorante & Bar w Warszawie i Ernest Zięba; Jacek Majcherek z Bistro Słowacki w Gdańsku i Wiktor Bałdyga; Maciej Majewski z Sofitel w Warszawie i Szymon Ścisłoski; Marcin Molik z restauracji Drukarnia w Warszawie i Krystian Campagno; Dawid Szkudlarek z Folwarku Folińscy w Wysokiej i Maciej Pisarek; Dawid Zagrzywiec z Courtyard by Mariott Warsaw Airport i Sebastian Graca.
Każdego dnia konkursowego przed międzynarodowym jury oraz publicznością wystąpi czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników, a ich kulinarne zmagania będą trwały 5 godzin i 30 minut.
W tym czasie zawodnicy będą musieli przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy będą musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.
W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:
– Danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka.
– Danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka i lubczyku.
Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.
Wykorzystanie gotowych produktów do przygotowania dań jest zabronione, z wyjątkiem surowych warzyw obranych, wyczyszczonych, nieprzygotowanych w odpowiednie kształty jak również w Regulaminie konkursu Organizator dopuścił użycie przez zawodników produktów marki CHEF.
Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or.
Klub Szefów Kuchni partnerem merytorycznym Bocuse d’Or Poland 2018, a oficjalnym przedstawicielem w Polsce jest agencja Smarten PR. Natomiast Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.