Bocuse d’Or Europe 2024 w Trondheim

Aktualności

Bocuse d’Or Europe 2024 w Trondheim

Bocuse d’Or Europe 2024 odbędzie się w dniach 19-20 marca w centrum konferencyjnym Spectrum w Trondheim. Do rywalizacji przystąpi 20 krajów Starego Kontynentu, a wśród nich reprezentant Polski – Kamil Tłuczek.

W tym roku organizatorzy zaskoczyli niełatwymi tematami obowiązkowymi, w daniu na talerzu to mięso z renifera i Linie Aquavit, zaś w daniu na platerze – skrei, eskalopki i stockfish w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz trzeciego zaprezentowanego w osobnym naczyniu.

Na przygotowanie obu dań nasz kandydat będzie miał zaledwie 5 godzin 35 minut. Być może będzie to najważniejsze 335 minut w jego życiu, które mogą dać przepustkę do wielkiego świata najlepszych szefów kuchni, bowiem tylko pierwsza 10 zasmakuje wielkiego finału w Lyonie.

Jesteśmy już na ostatniej prostej w drodze do Trondheim. Nie ukrywam, że kraj Wikingów budzi respekt, choćby z uwagi na ich dotychczasowe osiągnięcia w Bocuse d’Or. Emocje są ogromne i wszyscy jesteśmy głodni sukcesu, dlatego teraz potrzeba spokoju i mentalnego wsparcia. Zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, aby Kamil mógł się dobrze przygotować do startu. To jego pierwszy europejski finał, który mamy nadzieję, okaże się szczęśliwy – powiedział Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Polska.

Honorową przewodniczącą konkursu w Trondheim będzie Heidi Bjerkan, norweska szefowa kuchni i właścicielka kilku restauracji w regionie Trøndelag. Zaś przewodniczącym jury degustacyjnego – Brian Mark Hansen, zwycięzca Bocuse d’Or Europe 2022, który zaszczycił swoją obecnością w jury podczas ostatniej polskiej selekcji w Krakowie.

Bądźcie z nami 19 marca! Wspierajcie Team Poland na miejscu oraz podczas transmisji online w Internecie!

www.bocusedorpoland.pl