W gdańskim kompleksie Alchemia otwarto restaurację Trattoria Sano (wcześniejsza nazwa Pizza, Pasta & Basta). Lokal ten specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej w wersji bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej.
Restauracja, należąca do spółki Dobry Hotel, została otwarta w formule restauracji bezglutenowej w listopadzie 2020 r. Od samego początku jej główną ideą było tworzenie prawdziwej włoskiej kuchni, która będzie nie tylko smaczna, ale również bezpieczna i zdrowa dla osób, u których występują nietolerancje pokarmowe. Trattoria Sano posiada certyfikat Menu Bez Glutenu, przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, co potwierdza, że restauracja jest zarówno technologicznie, jak i produktowo, całkowicie bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu. Warto podkreślić, że to jedna z zaledwie trzech restauracji w Polsce z całkowicie bezglutenową ofertą gastronomiczną.
Oferowana przez nas kuchnia jest odpowiedzią na rosnące potrzeby związane z coraz częściej występującymi nietolerancjami pokarmowymi. Poprzez nasze dania chcemy pokazywać, że kuchnia bezglutenowa wcale nie oznacza rezygnacji z wyśmienitych smaków. W Trattoria Sano zjedzą osoby borykające się z celiakią, nietolerancją laktozy, a także wegetarianie i weganie – mówi Daniel Wandrych, szef kuchni Trattoria Sano.
Nowa nazwa restauracji, Trattoria Sano, znacznie lepiej oddaje charakter tego miejsca. W karcie można znaleźć nie tylko pizzę i makarony, ale także przystawki, zupy, dania główne oraz desery. Wszystkie potrawy przygotowywane są według autorskich przepisów szefa kuchni Daniela Wandrycha.
Oferta naszej restauracji skierowana jest do całych rodzin. Przygotowujemy ciekawe warsztaty dla dzieci na temat diety bezglutenowej – mówi Aleksandra Kornet, manager restauracji.