Gastronomia musi łączyć tradycję z nowoczesnością, by zarówno nadążać za zmianami, jak i wyznaczać nowe kierunki. To już nie tylko smak – to pełne doświadczenie, które zaczyna się od pochodzenia składników, a kończy na technologicznych innowacjach – mówi Bartosz Peter, ekspert kulinarny w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Klienci chcą jeść świadomie, wiedzieć, skąd pochodzi ich jedzenie, jak wpływa na planetę i ich organizm.
W kuchni coraz większe znaczenie zyskują rośliny i alternatywne źródła białka, a restauracje szukają nowych sposobów, by zaskoczyć gości – czy to daniami opartymi na jednym składniku, czy kreatywnymi reinterpretacjami lokalnych tradycji. Nie można też zapominać o technologii – automatyzacja czy personalizacja zamówień to już niemal standard. Gastronomia musi łączyć tradycję z nowoczesnością, by zarówno nadążać za zmianami, jak i wyznaczać nowe kierunki – dodaje.
oprac. H. Handkowska