Bartosz Peter, zwycięzca ubiegłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ponownie stanie do walki o laur dla najlepszego kucharza w konkursie Kulinarny Puchar Polski.
Zgodnie z regulaminem Kulinarnego Pucharu Polski zwycięzca edycji ubiegłorocznej może, bez konieczności udziału w konkursach nominowanych, wystartować w finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych”. W historii KPP, z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podała temu zadaniu?
Bartosz Peter swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2012 roku u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki. Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej, jak przyznał, był wyjazd do pracy w belgijskiej gwiazdkowej restauracji Centpourcent. To tam poznał smak codziennej walki o serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. Niewątpliwie była to jedna z najważniejszych lekcji, biorąc pod uwagę późniejsze sukcesy zawodowe Bartosza Petera: srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie oraz srebrny medal w europejskich eliminacjach do Young Chefs Challenge.
Rok 2018 będzie dla Bartosza wielkim wyzwaniem, ponieważ przed nim nie tylko 18. finał Kulinarnego Pucharu Polski, ale także walka o Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.
Finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się dniach 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL. Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.