Bar stacjonarny czy mobilny?

Aktualności

Bar stacjonarny czy mobilny?

Inwestycja w bar, niezależnie od tego, czy barman pracuje stacjonarnie, czy mobilnie, powinna być przemyślana, a sam projekt starannie opracowany i funkcjonalny. Wokół tego miejsca tętni życie: tu toczą się rozmowy, powstają koktajle, nalewane jest piwo, przyrządza się kawę. A kiedy atmosfera sprzyja i jest ciekawie, goście nie tylko chętnie składają zamówienia, lecz także przyglądają się, jak powstają ich ulubione napoje.

Na sukces baru składa się przede wszystkim personel – barmani i ich kontakt z gośćmi mają kluczowe znaczenie. Ale samo miejsce, jego estetyka i funkcjonalność, również odgrywają istotną rolę, tworząc odpowiedni klimat i usprawniając pracę. Śmiałych rozwiązań technologicznych nie brakuje na rynku, podobnie jak projektów zaskakujących wizualnie.

Dobrze przygotowany bar zapewnia wygodne stanowisko pracy, umożliwia bezproblemową realizację wszystkich zamówień i sprawną obsługę gości, którzy powinni czuć się w tym miejscu swobodnie i komfortowo.

OD WIZJI DO PROJEKTU

Rodzaj sprzętu i konkretne rozwiązania technologiczne najlepiej dopasować do konceptu lokalu, jego specyfiki i zaplanowanego budżetu. Pomocna w tym procesie może być zarówno opinia projektanta wnętrz, jak i barmana. Projektanci współpracujący z dostawcami sprzętu dla gastronomii w miarę potrzeb podpowiadają, jakie wyposażenie wybrać i jak je rozmieścić w lokalu.

Podchodzimy indywidualnie do każdego z projektów i wizji klienta – zapewnia Gracjan Wawrzeńczyk, Product Manager Dora Metal. Projektujemy każdorazowo układ sprzętu pod konkretny lokal i jego potrzeby. Przygotowując projekt, staramy się pogodzić oczekiwania klienta, jednocześnie stawiając na najnowsze rozwiązania zwiększające ergonomię pracy, funkcjonalność czy też walory wizualne – dodaje.

Traktując bar jak wizytówkę lokalu, na pewno warto wziąć pod uwagę jego przeznaczenie, a więc sprzedawane produkty: koktajl bar będzie urządzony nieco inaczej niż pub piwny. Niezależnie od charakteru grupy docelowej klientów pewne elementy wyposażenia pozostaną jednak niezmienne, a wystrój powinien współgrać ze stylem wnętrza.

Projektowanie przemyślanych systemów barowych już od kilku lat stało się fundamentem modernizowanych lub nowo powstałych obiektów gastronomicznych. Inwestorzy przywiązują dużą wagę do roli baru w obiekcie i jego wyposażenia, ponieważ mają świadomość, że może on generować największe zyski – mówi Honorata Dudziak, kierownik działu sprzedaży Pro Ascobloc. W zależności od tego, czy urządzamy bar stacjonarny, czy mobilny, należy dobrać inny sprzęt. W każdym jednak przypadku wymagane jest duże zaangażowanie producenta, który we współpracy z inwestorem czy projektantem musi dopasować wyposażenie do wizji i charakteru lokalu, a także uwzględnić preferencje barmanów, aby zapewnić wygodne i ergonomiczne miejsce pracy – dodaje.

WSZYSTKO POD RĘKĄ

W dobrze zagospodarowanym barze nie trzeba niczego szukać. Wszystko jest w zasięgu ręki, by nie marnować czasu. Najważniejszym elementem jest sam bar z wygodnymi hokerami dla gości i funkcjonalną przestrzenią pracy po drugiej stronie.

Blaty robocze oraz sprzęty coraz częściej powstają ze stali  nierdzewnej, wytrzymałej i łatwej w czyszczeniu. W blat wpuszczony jest jeden lub więcej zlewów, w pobliżu powinna znaleźć się też wyparzarka do szkła oraz ociekacze i zraszacze do sprzętu barmańskiego. Nowoczesne rozwiązania umożliwiają wykonywanie na niewielkiej przestrzeni kolejnych powiązanych ze sobą czynności (np. komora zlewu z otworem na odpadki i przesuwna deska do krojenia, dzięki której można szybko się ich pozbyć).

Warto też przeznaczyć sporo miejsca na podświetlane lub wyłożone lustrem ścienne półki na szkło i butelki z alkoholem. Producenci sprzętu dostarczają rozwiązania pozwalające na rozmieszczenie półek w sposób atrakcyjny wizualnie i przyciągający uwagę klienta.

Zdaniem Honoraty Dudziak, kierownika działu sprzedaży Pro Ascobloc, najnowsze trendy w projektowaniu barów stacjonarnych skupiają się również na odpowiednim doborze urządzeń chłodniczych i mroźniczych, ponieważ rośnie świadomość, że efektowna ekspozycja schłodzonych alkoholi i zachowanie odpowiedniej temperatury napojów w stołach mroźniczych wpływa na zadowolenie klienta.

Nowoczesne bary zapewniają wygodne podblatowe zmywarki oraz wysuwane półki czy szuflady mroźnicze, pozwalające na zmrożenie szkła przed serwowaniem napojów. Niektóre lokale decydują się na zakup własnej kostkarki, dzięki której można przygotować kostki w różnych rozmiarach oraz lód kruszony.

Dobrze zaprojektowana wentylacja zapewnia przepływ świeżego powietrza oraz nie dopuszcza do mieszania się niepożądanych zapachów, a podkreślające klimat miejsca oświetlenie ma za zadanie przyciągać uwagę klientów.

UROK MOBILNOŚCI

Sezon letni to czas, kiedy zarówno restauratorzy, jak i organizatorzy eventów szczególnie doceniają zalety barów mobilnych. Mogą być one atrakcją wieczoru w plenerze i w każdym wnętrzu, zależnie od potrzeb.

Staramy się każdorazowo wnosić coś nowego do świata barów, który również współtworzymy. Takim przykładem były np. bary mobilne, coraz bardziej popularne z racji obecnej sytuacji na świecie, których niewątpliwą zaletą jest niezależność i uniwersalność – mówi Gracjan Wawrzeńczyk, Product Manager Dora Metal.

Konstrukcja takich barów doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, koncertach, festiwalach, galach i jubileuszach – można korzystać z najlepszych rozwiązań, jakie gwarantuje w pełni wyposażony bar, nawet podczas imprezy w domu czy w wynajętej sali, gdzie nie ma stałego miejsca do serwowania drinków. Jakie jeszcze cechy przemawiają na korzyść przenośnych rozwiązań? Według Honoraty Dudziak, kierownika działu sprzedaży Pro Ascobloc, w przypadku barów mobilnych najistotniejsza jest modułowość wyposażenia i swoboda przemieszczania. Dzięki temu bary te nie tylko mogą być wykorzystywane w ogródkach sezonowych, ale przez cały rok, podczas eventów i innego typu spotkań zorganizowanych.

Zaletą naszej mobilnej linii barowej jest to, że każdy moduł przygotowany jest do pracy jako indywidualne stanowisko lub jako część większego zestawu. Linia barów mobilnych to przede wszystkim innowacyjne łączenie poszczególnych modułów w całość – system centralno-spinający,  swoboda przemieszczania na twardych podłożach, obsługa bez stałych przyłączy wodno-kanalizacyjnych, różnorodność modułów. „Freedom Bar Tender” posiada efektowną zabudowę frontową z oświetleniem LED, która przyciągnie wzrok klienta i achęci go do skorzystania z usług barmana – dodaje Honorata Dudziak.

Niezależnie czy bar ma funkcję stacjonarną, czy mobilną, przy jego wyborze warto kierować się funkcjonalnością, nowoczesnym wyposażeniem i rozwiązaniami zapewniającymi barmanom komfort pracy. Jeśli dodamy do tego walory wizualne, otrzymamy miejsce, które działa na klientów jak magnes.

Beata Woźniak