Bambrzoki

Bambrzoki

22 lipca 2013

BAMBRZOKI

Elżbieta Wilczyńska „Jaśkowa Zagroda” Napachanie

Składniki:

surowe ziemniaki

jajka

mąka

soda

pieprz, sól

przyprawy wedle uznania

Sposób wykonania:

Bambrzoki to prosta potrawa. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy. Piec w temperaturze 250 stopniach C na złoty kolor około 30 minut. Bambrzoki podawane są na ciepło. Dodatki smakowe – np. boczek wędzony, cebulka lub szczypiorek. Można je jeść też na słodko, z powidłami lub kwaśną śmietaną. Wówczas do ciasta zamiast pieprzu i soli dodajemy cukier.