Iwona Tomasiak i Teresa Salamon z Lemon Resort SPA **** Gródek nad Dunajcem zdobyły pierwsze miejsce w Arte Culinaria Italiana. Konkurs ten odbył się 10 marca w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k. Rzeszowa. Poradnik Restauratora podczas tego wydarzenia został wyróżniony jako patron medialny.
W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Barilla i drugiej – mięsnej. Popisowe dania oceniało jury złożone z największych autorytetów kulinarnych, takich jak Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.
Jurorzy nie mieli łatwego zadania, wszyscy uczestnicy bowiem prezentowali niezwykle wysoki poziom. Zwycięska drużyna została jednak wybrana jednogłośnie. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Jedyne panie biorące udział konkursie zachwyciły jury swoim spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie.
Jury, w tym roku po raz pierwszy, przyznało specjalne wyróżnienie „Master of Pasta”, dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla.
Mistrzem włoskiej pasty został Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie. Jego spaghetti aglio olio z aromatyzowaną bułką tartą odzwierciedla kwintesencję kuchni włoskiej – proste składniki skomponowane z odrobiną fantazji. Master of Pasta weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship – prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie.
W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które także miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, aktora Tomasz Kozłowicza, wokalisty Pawła Stasiaka czy mistrza świata z 2014 roku w siatkówce – Krzysztofa Ignaczaka. Wśród gwiazd triumfował team Tomasza Kozłowicza. Drugie miejsce zajęła drużyna Zygmunta Chajzera, trzecie zaś zajął Paweł Stasiak i jego siostra Daria. Teofilos Vafidis, Renata Stankiewicz, Tomasz Kozłowicz Giancarlo Russo, Paweł i Daria Stasiak Zygmunt Chajzer Krzysztof Ignaczak.
Organizatorem konkursu był: Giancarlo Russo, a współorganizatorem – Sławomir Barczak, Dyrektor hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku. Wielkie włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, wójta gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
RESTAURACJA KUKNUK **** RZESZÓW
Jakub Hołota i Rafał Kuźniar
RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN **** KRAKÓW
Mateusz Guzik i Rafał Tobiasz
HOTEL BONIFACIO**** SOCHOCIN
Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski
HOTEL CENTRUM *** SOSNOWIEC
Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak
RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** BUSKO ZDRÓJ
Hubert Misterkiewicz i Łukasz Wolny
LEMON RESORT SPA **** GRÓDEK NAD DUNAJCEM
Iwona Tomasiak i Teresa Salamon
RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO **** WOLA CHORZELOWSKA
Kamil Tłuczek i Krzysztof Chłopek
HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** KROTOSZYN
Tomasz Ptak i Arkadiusz Marcisz
HERON LIFE HOTEL***** GRÓDEK NAD DUNAJCEM
Dominik Łukasik i Michał Ciszek
HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** KRYNICA ZDRÓJ
Wojciech Kotula i Piotr Orzech
HOTEL RESTAURACJA PIANO *** LUBLIN
Paweł Gałecki i Dariusz Cygan
HOTEL KOSSAK **** KRAKÓW
Jan Cup i Michał Chlebek
EKIPA REZERWOWA
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABIANICE
Jędrzej Lewandowski i Dawid Pluta
JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE:
Krzysztof Szulborski- przewodniczący jury
Kurt Scheller
Teofilos Vafidis
Andrzej Polan
Wiesław Bober
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE:
Tomasz Purol
Patryk Kotarba
Dawid Łagowski
Zbigniew Kopycki
SUPERVISOR
Dariusz Zahorański
JURY VIP DEGUSTACYJNE:
Zbigniew Kloc, Właściciel hotelu Blue Diamond Hotel Active Spa****
Sławomir Barczak, dyrektor hotelu Blue Diamond Hotel Active Spa****
Lesław Kuźniar, wójt gminy Trzebownisko
Wojciech Chojnicki, prezes zarządu marki Winterhalter
Karolina Dmochowska, expert ds. marki Barilla
Małgorzata Piotrowska, dyrektor marketingu marki Gastro Magic Servis
Krzysztof Remiszewski, dyrektor ds. food service marki Sokołów
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE:
Andrzej Ławniczak
Michał Markowicz
Dariusz Ratuszniak
SUPERVISOR
Jacek Kempa.