ARC Rynek i Opinia:  Międzynarodowe smaki na naszych stołach

Aktualności

ARC Rynek i Opinia: Międzynarodowe smaki na naszych stołach

Polacy coraz chętniej sięgają po smaki świata. Jak wynika z najnowszego badania ARC Rynek i Opinia, kiedy myślimy o kuchni międzynarodowej, najczęściej kierujemy nasze kulinarne kroki w stronę Włoch. Aż 68 % badanych sięga po przepisy kuchni włoskiej. Nic w tym dziwnego – pizza, makarony i risotto to dania, które na stałe zagościły na polskich stołach. Włoska kuchnia wyróżnia się prostotą, ale też wyrazistymi smakami, co idealnie wpisuje się w polskie gusta kulinarne.

Na kulinarnym podium na drugim miejscu plasuje się kuchnia chińska, którą wybiera prawie 1/3 Polaków. Jej egzotyczne przyprawy i szybkie, zdrowe dania oparte na warzywach, ryżu czy makaronie przyciągają wielu smakoszy. Kuchnia meksykańska, amerykańska i grecka także zyskują na popularności – wybiera je około ¼ badanych.

CO SKŁANIA POLAKÓW DO KUCHENNYCH EKSPERYMENTÓW?  

Popularność międzynarodowych potraw to nie tylko wynik globalizacji, lecz także chęć spróbowania nowych smaków. Aż 48 % badanych wskazuje, że to właśnie ciekawość kulinarna motywuje ich do sięgania po przepisy spoza polskiej kuchni. Ponadto 46 % Polaków poszukuje w zagranicznych kuchniach urozmaicenia codziennej diety. Nie bez znaczenia jest również łatwość przygotowywania potraw międzynarodowych, na co wskazuje 38 % ankietowanych.

KULINARNE MODYFIKACJE  POLAKÓW

Co ciekawe, większość osób przygotowujących potrawy międzynarodowe lubi wprowadzać do przepisów własne modyfikacje. 10 % badanych zawsze zmienia oryginalne receptury, a 52 % robi to często. Tylko 5 % respondentów ściśle trzyma się oryginalnych przepisów za każdym razem, co świadczy o dużej kreatywności i otwartości na kulinarne innowacje.

SMAKI ŚWIATA NA STAŁE W POLSKIEJ KUCHNI

Patrząc na te dane, można śmiało stwierdzić, że kuchnia międzynarodowa to już nie trend, ale część polskiej codzienności. Czy to przygotowując spaghetti bolognese, stir fry czy taco – Polacy pokazują, że są otwarci na nowe doświadczenia kulinarne i chętnie eksperymentują z różnorodnymi smakami.

Paulina Filipiak
ARC Rynek i Opinie

Badanie zostało przeprowadzone w dniach 19-24 września 2024 r. metodą CAWI na reprezentatywnej pod względem płci, wieku, wykształcenia, wielkości zamieszkiwanej miejscowości  oraz regionu GUS próbie Polaków w wieku 18-65 lat, N=1011. Badanie zrealizowano na panelu badawczym epanel.pl, należącym do ARC Rynek i Opinia.

Oprac. red.