Akademia Gastronomiczna wręczyła nagrody

Aktualności

Akademia Gastronomiczna wręczyła nagrody

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Wśród gości znaleźli się m. in. minister Piotr Borys z Ministerstwa Sportu i Turystyki, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke, a także przedstawiciele ogólnopolskich regionalnych organizacji turystycznych, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, ubiegłoroczni laureaci nagród oraz przedstawiciele mediów gastronomicznych.

AIG PRIX 2024

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez  Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2023:

  • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
    Jacek KOPROWSKI, restauracja Fino (Gdańsk)
  • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
    Łukasz GŁOWACKI, restauracja Muga (Poznań)
  • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika

Grzegorz WALICKI Café Bristol (Warszawa)

  • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
    Bartek KIEŻUN, “Uczta na Wawelu”
  • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
    Polska Organizacja Turystyczna

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości – Jacka Koprowskiego z gdańskiej restauracji Fino, który wraz z szefem kuchni H16 Boutique – Mateuszem Soleckim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Łukasz Głowacki z poznańskiej restauracji Muga.