Bogactwo kolorowych strojów podhalańskich a do tego śpiew i żywiołowe tańce zespołów folklorystycznych – to przepis na wyjątkowe wydarzenie: 9. Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które organizowane będą w dniach 11-15 sierpnia 2018 r. w Zakopanem.
Ta unikatowa impreza, promująca Region Tatrzański, przybliża jego tradycje, historię, kulturę i … wabi kuchnią regionalną.
Targi zainauguruje konferencja pn. „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. Zwiedzający będą mogli brać udział w warsztatach rękodzieła artystycznego, konkursach, prezentacjach i degustacjach potraw oraz napojów, pokazach kulinarnych mistrzów Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz innych atrakcjach.
Zaplanowano wiele interesujących imprez towarzyszących: Konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy, Konkurs na Najlepszy Oscypek, Konkurs na Najładniejsze Stoisko. Znakomitym uzupełnieniem Targów będzie ekspozycja podhalańskiego dziedzictwa kulturowego w Zarembku Tradycji.
W załączeniu przesyłamy karty zgłoszeń IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych z prośbą o rozpropagowanie na obszarze Waszego działania i zachęcenie wystawców: producentów produktów regionalnych oraz twórców ludowych do wzięcia udziału w tej niewątpliwie prestiżowej imprezie, przyciągającej rokrocznie rzesze zwiedzających.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.