70. urodziny Kurta Schellera

Ludzie

70. urodziny Kurta Schellera

2 kwietnia Kurt Scheller obchodził 70. urodziny. 2022 rok to też rok jubileuszowy, 30-lecie pracy zawodowej w Polsce, w tym 20-lecie Akademii, pierwszej w Polsce prywatnej szkoły kulinarnej, świętował w warszawskim hotelu Sheraton.

Jubileuszowe przyjęcie było niespodzianką dla Kurta, która zgromadziła ponad 200 kucharzy oraz przyjaciół. Znakomita większość z nich do dzisiaj szefuje w restauracjach w całym kraju, wspominając jak to dawnej – na początku kulinarnej drogi – szef Kurt czepiał się o drobiazgi, złościł się, gdy ktoś zachowywał się bezmyślnie i wymagał rzeczy ponad siły. Dzisiaj, z perspektywy czasu, dziękują za wkład, jaki wniósł w ich zawodowe życie i pokazał możliwości tego zawodu.

Kurt zawsze chętnie dzielił się i dzieli swoim doświadczeniem, które zdobywał pracując w kilkunastu krajach na całym świecie, w takich miejscach, jak Hilton, Intercontinental czy SAS. To zabawne, że Szwajcar był inicjatorem założenia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz współzałożycielem Klubu Szefów Kuchni, które działają do dziś oraz przewodził drużynom narodowym na konkursach i olimpiadach w Europie. Zawsze służy głosem doradczym, który jest cennym wkładem i wsparciem w przedsięwzięciach kulinarnych.

Kurt często mówi, że gotowanie to taka codzienna aktywność, która sprawia mu najwięcej przyjemności, a towarzystwo ukochanych berneńczyków dopełnia jego szczęście.

Pamiątkowa, jubileuszowa księga życzeń i pozostawione tam wpisy to jeden z dowodów na to, jakie mieliśmy szczęście, że ten Szwajcar wybrał sobie nasz kraj na swój drugi dom. Sumiaste wąsy, charakterystyczny beret, zawadiackie spojrzenie to znaki rozpoznawcze Szefa, z którym każde spotkanie jest okazją do ciekawych rozmów i zaskakujących sytuacji.

Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

 

Kurt Scheller

  • Szwajcar urodzony w Lucernie. To, tu ukończył szkołę gastronomiczną i rozpoczął pracę w kuchni hotelu Luzernhof.
  • W 1991 r. przyjechał do Polski, aby przewodzić prawie 50. kucharzom w nowo otwieranym hotelu Bristol.
  • W 1997 r. został szefem kuchni w warszawskim Sheratonie, gdzie przy Chef’s Table zasiadały wielkie osobistości polskiej i światowej sceny politycznej i kulturalnej.
  • W 2003 r. otworzył restaurację Kurt Scheller’s Restaurant sygnowaną własnym nazwiskiem w pierwszym w Polsce 5* hotelu typu boutique – Rialto.
  • W 2002 r. powstała Akademia Kulinarna Kurta Schellera, w której pracuje do dzisiaj.
  • Laureat Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora 2011 w kategorii osobowość gastronomii.

Oprac. red.

Fot. Akademia Kurta Schellera