5. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Gotuj lokalnie” dla szkół gastronomicznych

Wydarzenia

5. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Gotuj lokalnie” dla szkół gastronomicznych

12 grudnia 2017

15 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej Doram, przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbędzie się finał projektu „Gotuj lokalnie”. W zmaganiach konkursowych wezmą udział autorzy 10 najlepszych receptur na dania z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego i dyni oraz produktów regionalnych i tradycyjnych, którzy zostali wyłonieni przez komisję konkursową spośród wszystkich szkół biorących udział w projekcie.
Podczas warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez znanych szefów kuchni, m.in Marcina Budynka oraz Roberta Sowę, uczniowie przygotują swoje autorskie przepisy oraz zawalczą o nagrody, w tym o udział w kursie kulinarnym w Akademii Marcina Budynka.
 
PROGRAM
09:00 – początek konkursu kulinarnego, przywitanie uczestników
9:30 – 11:00 – I tura konkurs (start 5 ekip)
11:30 – 13:00 – II tura konkursu (strat 5 ekip)
14:00 – podsumowanie konkursu i wręczenie nagród
ok. 14:30 – zakończenie
 
„Gotuj lokalnie” to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe. Jest on skierowany do uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym oraz ich nauczycieli. Celem programu jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej. VII edycja programu realizowana jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.