Międzynarodowe Targi Serów 2025

Aktualności

Międzynarodowe Targi Serów 2025

17 września w przestrzeni Gama Concept w Warszawie odbyły się Międzynarodowe Targi Serów 2025. W wydarzeniu uczestniczyło ponad 500 gości, którzy mieli okazję poznać i spróbować ponad 1000 produktów od 27 dostawców z całej Europy.

Program targów obfitował w wystąpienia ekspertów i prezentacje kulinarne. Na scenie wystąpił Grzegorz Łapanowski, kucharz, edukator i juror Top Chef Polska, który w pokazach kulinarnych łączył tradycję z nowoczesnością, podkreślając rolę sera jako nośnika smaku i kultury. Część merytoryczna przyciągnęła licznych słuchaczy. Wśród prelegentów znaleźli się m.in.: Michał Maksymiec (YouGov) – „Sergiusz na zakupach: obraz rynku i konsumenta sera w 2025”, Emiliano Castagna (Włoska Akademia Kulinarna) – „Od kuchni babci do deski serów: historia miłości do włoskiego sera”, Dorota Wisła (TiM) – „Magia na podniebieniu: jak wino i ser tworzą idealny duet”. Na szczególną uwagę zasłużyły także wywiady z wystawcami, w tym rozmowa z Marcinem Klaczakiem (Dr. Jan Klaczak Temar), który podsumował 35 lat rozwoju rynku sera w Polsce – od goudy po comté. Międzynarodowe Targi Serów były dniem pełnym spotkań, inspirujących rozmów i wymiany doświadczeń.

oprac. H.Handkowska

źródło i fot: Temar – Międzynarodowe Targi Serów