25 września br. w Poznaniu odbędzie się XXV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG, na której Wydawnictwo Generalczyk wyróżni wybitne postaci świata HoReCa statuetkami Hermesów Kulinarnych.
O przyznaniu statuetek decyduje niezależna Akademia Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora” – w jej skład wchodzą dotychczasowi zwycięzcy oraz uznani przedstawiciele środowiska gastronomicznego.
Nagroda Hermesa Kulinarnego cieszy się dużym prestiżem środowiska gastronomicznego, gdyż jej otrzymanie nie wiąże się z żadnymi opłatami i licencjami, a o wartości tego wyróżnienia świadczy też fakt, że obecny na rynku 26 rok „Poradnik Restauratora”, jest najbardziej wiarygodnym i opiniotwórczym pismem gastronomicznym w Polsce wg Stowarzyszeń Kulinarnych (marzec 2025 r.).
O znaczeniu statuetki najlepiej świadczą głosy samych laureatów:
Jarosław Brożyna, dyrektor Hotelu Gołębiewski w Wiśle, laureat Hermesa Kulinarnego 2024 w kategorii „sieć hotelowa”:
Nagroda ta ma dla nas szczególne znaczenie. Dostrzeżenie nas wśród tylu ofert na rynku hotelowym stanowi ogromne wyróżnienie. Na co dzień doceniają nas goście, ale uznanie ze strony fachowców to już zupełnie inna skala. Jesteśmy mile zaskoczeni. Gdyby żył pan Tadeusz Gołębiewski, to on odbierałby tę nagrodę – byłaby zwieńczeniem jego pracy.
Mateusz Suliga, szef kuchni restauracji Artesse w Hotelu H15 Luxury Palace w Krakowie, laureat 2024 w kategorii „restauracja hotelowa”:
To dla mnie spełnienie marzeń. Znalazłem się w gronie osób, na których kiedyś się wzorowałem. To dowód uznania o ogromnej wartości, ponieważ jest przyznawany przez środowisko. Cieszę się, że doceniono też znaczenie restauracji hotelowych – one mają ogromny potencjał.
Mariusz Dąbała, szef kuchni restauracji Carska w Białowieży, laureat Hermesa Kulinarnego 2024 w kategorii „restauracja”:
Hermes to najwyższe wyróżnienie w naszej branży – prawdziwe „top of the top”. Już sama nominacja była zaszczytem. Ta statuetka to docenienie całego zespołu i potwierdzenie, że nasza praca ma sens. Dla mnie, jako szefa kuchni, stanowi wyjątkową nagrodę.
Michał Doroszkiewicz, cukiernik i właściciel OVO w Poznaniu, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 w kategorii „cukiernicy”:
Ta nagroda to moja „kropka nad i” – przyznana za pasję i kierunek, który reprezentuję w rzemiośle cukierniczym. To ogromne wyróżnienie dające siłę, by dalej rozwijać się w kraju i za granicą.
Marcin Soból, prezes stowarzyszenia Euro-Toques Polska, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej:
To dla mnie zaszczyt i podsumowanie wieloletniej pracy. Hermes podkreśla mój wkład w promocję kuchni polskiej i edukację młodych kucharzy. Zajmuje honorowe miejsce wśród moich nagród.
Gala „Poradnika Restauratora” to zarówno ceremonia, jak i symbol uznania dla osób, które swoim zaangażowaniem i profesjonalizmem kształtują polską scenę kulinarną.
HERMES KULINARNY – NOMINACJE:
RESTAURACJA
Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Przemysław Woźny, Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Mozaika (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec
NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII
Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, Mugi Izakaya (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa)
oprac. H.Handkowska
fot. Redakcja Poradnika Restauratora