Najlepsi kucharze z całego kraju w marcu już po raz czwarty przybędą do Lichenia. Swoje umiejętności zaprezentują w Hotelu Atut****, przygotowując potrawy z jesiotrem w roli głównej. Wydarzenie po raz pierwszy otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Kucharze wezmą udział w całodniowej rywalizacji, którą zaplanowano na 10 marca. Kulinarnym zmaganiom będą przyglądać się m.in. członkowie jury na czele z Ewą Wachowicz, Jerzym Pasikowskim i Adamem Dmyterko. Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw, jak co roku jest czterogwiazdkowy Hotel Atut usytuowany w miejscowości Licheń Stary nad Jeziorem Licheńskim. Region słynie z hodowli jesiotra i wysokogatunkowego kawioru, który jest dystrybuowany do renomowanych restauracji na całym świecie. To także specjał hotelowej restauracji Yesiotr.
Jesiotr to wyjątkowy gatunek ryby, który prawie wyginął. Aktualnie, nie występuje naturalnie, ale to właśnie okolice Konina mogą pochwalić się największymi hodowlami jesiotra, wytwarzającymi także wartościowy kawior. Cieszymy się, że dzięki organizacji mistrzostw, jesiotr ma szansę powrócić na polskie stoły w wielkim stylu – powiedziała dyrektor marketingu Hotelu Atut, Agata Fludra.
Dwuosobowe zespoły, które podejmą wyzwanie oczarowania jurorów przyrządzonymi przez siebie daniami, to reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski. Wykwintnych potraw podczas licznych degustacji będą mogli skosztować również goście Hotelu Atut. Finał wydarzenia zwieńczy uroczysta, wieczorna Gala i atrakcje w eleganckim stylu.
Impreza rozwija się od 2015 roku i ma charakter cykliczny. W tym roku po raz pierwszy została nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski. Jej walory edukacyjne cieszą Ewę Wachowicz. Sama lubię odkrywać nowe smaki, a jesiotr, choć zakorzeniony w polskiej tradycji, nie zajmuje należytego miejsca w naszych kuchniach. Dlatego, jeśli mogę przyczynić się do rozpowszechnienia wiedzy na ten temat, chętnie biorę udział w wydarzeniu już po raz drugi z rzędu – stwierdziła przewodnicząca jury VIP.
Konkurs IV Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra jest dwuetapowy.
Pierwszy etap – przesłanie receptur na danie główne (z jesiotra) oraz przystawkę (jesiotr wędzony + kawior z jesiotra).
Drugi etap – przygotowanie potraw podczas konkurs, w dniu 10 marca br.
Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać do dnia 26 lutego.