9-11 marca Hotel Atut **** w Licheniu Starym gościć będzie uczestników kolejnej edycji 4. Mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.
Od 2015 r. zmaganiom profesjonalnych kucharzy z całego kraju towarzyszą wymagający sędziowie w postaci autorytetów branży kulinarnej, goście specjalni, liczne degustacje oraz widowiskowe atrakcje.
Historia jesiotra sięga prawie 250 mln lat wstecz. Nazywany królewską rybą ze względu na swoje walory smakowe, wartości odżywcze i brak ości, jesiotr często gościł na dworskich stołach. Jednak pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych gatunek te niemal całkowicie wyginął.
Aktualnie największe łowiska specjalizujące się w hodowli jesiotra i produkcji kawioru znajdują się w najbliższych okolicach Hotelu Atut****.
Konkurs z jesiotrem i czarnym kawiorem w roli głównej zyskuje z każdym rokiem większą liczbę entuzjastów. Jego tradycja wpisała się na stałe w kalendarz branży kulinarnej w Polsce.
W tym roku organizatorzy zapraszają do udziału zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski. Tematem przewodnim konkursu jest jesiotr i kawior z jesiotra oraz przystawka z jesiotra. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
Konkurs odbędzie się w sobotę, 10 marca.
Zgłoszenia przyjmowane są do 01 marca.
Regulamin konkursu i szczegółowe informacje dostępne są na: www.jesiotrikawior.pl.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.