W 1912 r., Auguste Escoffier zapoczątkował kolację Epikura – to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Francja pragnąc kontynuować tę tradycję organizuje już po raz czwarty, z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych u boku wybitnego szefa kuchni – Alaina Ducasse’a, wydarzenie „Good France” – „Smak Francji” skierowane do najlepszych restauracji i mistrzów kuchni z pięciu kontynentów, aby serwować tego samego dnia kolację inspirowaną tradycyjnymi przepisami kuchni francuskiej.
Pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, czyli 21 marca 2018 r., szefowie kuchni z całego świata zaproponują własną interpretację kuchni francuskiej, a francuskie wina dopełnią jej smaku.
W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 r. wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. W 2017 ich liczba wzrosła do 159 restauracji w 14 województwach.
W skali światowej w 2017 r., w Goût de France / Good France wzięło udział 2100 restauracji, jak również 156 francuskich ambasad i konsulatów ze 149 krajów
Warunkiem uczestnictwa w projekcie Good France jest przygotowanie menu we francuskim stylu złożone z: apéritif + przekąski, przystawki, jednego lub 2 dań, wyboru serów oraz deseru, któremu towarzyszyć powinno francuskie wino lub szampan.