Albertina Restaurant & Wine po raz kolejny z rekomendacją Przewodnika Michelin

Aktualności

Albertina Restaurant & Wine po raz kolejny z rekomendacją Przewodnika Michelin

Początek lata jest bardzo udany dla restauracji Albertina. Restauracja po raz kolejny znalazła się w gronie najlepszych polskich projektów gastronomicznych wyróżnionych przez inspektorów Michelin. To dowód na stale utrzymywaną przez lokal jakość menu i serwisu, jak również docenienie jej wieloletnich starań o dostarczanie gościom najlepszych produktów, za których wytworzeniem stoją ludzie z pasją i szacunkiem dla natury. 

Lista tytułów, które do tej pory od początku swojego powstania otrzymała Albertina jest długa. Co jest źródłem tych sukcesów Albertiny? Jak w tych trudnych czasach udaje się tej ekipie nie tylko przyjmować gości na dotychczasowym, bardzo wysokim poziomie, ale jeszcze stale się rozwijać, dostarczając gościom coraz to nowych propozycji i okazji do spotkań?

Myślę, że tak jak zapisaliśmy ostatnio w naszej karcie, nasza filozofia działania odzwierciedla to, co dla nas najważniejsze i to, co jest doceniane przez naszych gości. Zabieramy ich w kulinarną podróż – to wyprawa pełna produktów sezonowych i fascynujących opowieści zarówno z Polski jak i ze świata. Dla mnie i zespołu bardzo ważna jest tożsamość kulinarna Krakowa. To tu przez wieki na pobliski Wawel trafiały znakomite produkty – np. homary, ostrygi czy przyprawy. Teraz my je serwujemy naszym gościom. Mamy do tych produktów i ich wytwórców, zarówno polskich jak i tych z daleka, ogromny szacunek dla ich pasji i energii, z którą podchodzą do swojej pracy. Do tego starannie dobrane wino do jedzenia – idealny duet, czyli wine pairing jako nasz priorytet.  Z tego jesteśmy znani od początku i ten kulinarny wątek naszej opowieści starannie rozwijamy – mówi Grzegorz Fic szef kuchni. W lipcu Albertina zaprasza również na specjalne menu przygotowane z okazji Fine Dining Week. Ta edycja Festiwalu koncentruje się na opowieści o nowej gościnności, która jest równie ważna jak świetne menu i kreatywność szefów kuchni.

Albertina bierze udział z powodzeniem w tym Festiwalu od samego początku. Z dumą możemy powiedzieć, że goście od zawsze bardzo chętnie wybierają naszą restaurację. Dzięki ich wyborom i opiniom to właśnie Albertina otrzymała w ostatnich latach w ramach tego Festiwalu wyróżnienia w kategoriach „Najlepsza atmosfera” czy „Najlepsza obsługa”. Tegoroczna idea Festiwalu pod hasłem #NowaGościnność jest całkowicie zgodna z naszym sposobem działania – to pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie – dodaje Barbara Zamorska, restauratorka Albertiny.

Tegoroczny Festiwal to okazja do spróbowania w Albertinie 5 daniowego menu degustacyjnego w dwóch wersjach (w tym jedno w całości wegetariańskie), a w nich między innymi szparagi z miso i pistacjami, pappardelle z selera z serem Gruyère i świeżą truflą czy filet z okonia morskiego z sosem anyżowym oraz Ricottino truskawkowe. To 5-daniowe festiwalowe menu, to dobry przedsmak i zachęta do poznania świata Fine Diningu.

 

Udostępnij artykuł